Eşti aici

O jurnalistă din China – victimă a legii privind secretele de stat

25 Noiembrie 2014
1306 afişări
O renumită jurnalistă chineză, Gao Yu, fostă redactor-șef- adjunct al revistei “Economics Weekly”, este acuzată de divulgarea unor “secrete de stat” și riscă închisoarea pe viață. Potrivit AFP, citat de presa internațională, jurnalista a compărut în fața instanței într-o audiere cu ușile închise la sfârșitul săptămânii trecute, la Beijing, în pofida apelurilor la graţiere, lansate de organizațiile pentru apărarea drepturilor omului.

Gao Yu a fost arestată în aprilie, în timpul unor acţiuni ale militanților pentru drepturile omului legate de împlinirea a 25 de ani de la protestele reprimate din piața Tiananmen.  Ea este acuzată că “a transmis secrete de stat unor surse din afara Chinei”. Potrivit Human Rights Watch (HRW), jurnalistei i se reproșează că a trimis unui site cu sediul în SUA un document intern al Partidului comunist chinez, care pleda pentru consolidarea cenzurii împotriva ideilor reformiste.

Este “un atac direct împotriva libertății de exprimare și a accesului la informaţie”, a declarat  Sophie Richardson, directoarea pentru China a HRW.

“Dna Gao este ultima victimă a legii privind secretele de stat, arbitrară și vagă, la care autoritățile au recurs pentru a viza militanți pentru libertate”, a spus la rândul său William Nee, de la Amnesty International.

În vârstă de 70 de ani, jurnalista chineză a mai fost condamnată pentru încălcarea aceleiaşi legi în 1993, la şase ani de închisoare, fiind eliberată în 1999 pe motive de sănătate.

Gao Yu deține mai multe premii internaționale, între care Penița de Aur pentru Libertate (1995) şi Premiul internațional pentru Curaj în Jurnalism (1995). În 1997 ea a devenit prima laureată a Premiului mondial pentru libertatea presei al UNESCO, iar în 2000 a fost desemnată printre cei 50 de eroi ai Libertății Presei Mondiale ai secolului XX.

Surse: AFP, Agerpres, Antena 3, Wikipedia