Eşti aici

Freedom House constată: e tot mai puțină libertate în Internet

11 Decembrie 2014
1510 afişări
Potrivit raportului Freedom House pentru anul 2014, situația libertății în Internet se înrăutățește de la an la an. Din cele 65 de țări evaluate, 36 au indicat o traiectorie negativă în perioada dintre mai 2013 și mai 2014. În special, în multe țări a crescut controlul asupra Internetului; au avut loc arestări pentru știri și opinii publicate online (în special, în Orientul Mijlociu și Africa de Nord). Presiunile și represaliile împotriva jurnaliștilor, care utilizează Internetul drept platformă principală în activitatea lor,  au crescut semnificativ anume în țările în care au loc conflicte interne și proteste antiguvernamentale, cum ar fi Siria, Ucraina, Egipt și Turcia.

Situația în fostele republici sovietice este diferită. În timp ce unele țări sunt clasificate drept „libere” din punct de vedere al accesului la Internet, altele au statut de „parțial libere” sau „nelibere” și resimt cenzura și controlul asupra sferei online. Astfel, Armenia și Georgia au un statut „liber” al Internetului; Azerbaidjan, Kazahstan și Kârgâzstan sunt „parțial libere”, cu o situație stabilă sau cu tendință de înrăutățire; iar Uzbekistan încă are statut „neliber”, din cauza controlului puternic asupra accesului la Internet și arestărilor jurnaliștilor online. În Ucraina situația s-a înrăutățit, în pofida menținerii statutului de „parțial liberă”, în mare parte datorită creșterii violenței în timpul protestelor și în conflictul intern. Situația în Rusia și Belarus pare a fi mai critică. Rusia, deși a fost apreciată ca fiind „parțial liberă”,  a introdus noi legi de aplicare a supravegherii în Internet, însoțite și de hărțuire legală, precum și atacuri fizice asupra jurnaliștilor online. Belarus are statutul „neliber”, din cauza cenzurii conținutului online, hărțuirii și arestărilor activiștilor care activează în Internet. Statutul Moldovei nu a fost apreciat.

Prin publicarea rapoartelor anuale despre libertatea cuvântului în lume, Freedom House susține extinderea democrației ca armă împotriva ideologiilor totalitare.

Surse: https://freedomhouse.org/, http://mediafreedomwatch.org