Eşti aici

Libertatea presei, printre factorii esenţiali ai dezvoltării durabile

12 Decembrie 2014
1524 de afişări
Forumul Global pentru Dezvoltarea Presei (Global Forum for Media Development), care a avut loc la începutul lunii decembrie, a salutat susținerea de către secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a garanțiilor libertății de informație și libertății presei în cadrul următorului set de obiective ONU pentru dezvoltare globală.

În Raportul privind agenda ONU de dezvoltare după anul 2015, secretarul general al ONU afirmă că „libertatea presei, accesul la informație și libertatea de exprimare sunt factori esențiali pentru facilitarea dezvoltării durabile”.

Raportul îndeamnă la adoptarea în 2015 a 17 obiective noi de dezvoltare durabilă, propuse de către un grup de lucru al Adunării Generale, la care participă reprezentanții ai 70 de națiuni. Noile obiective includ angajamentul tuturor țărilor de asigurare a accesului public la informații și protecția „libertăților fundamentale”, garantate de tratatele ONU privind drepturile omului. De asemenea, ele prevăd eradicarea completă a foametei și sărăciei extreme, măsuri globale de protecție a mediului, eliminarea deceselor din cauza bolilor ce pot fi prevenite, precum și realizarea angajamentelor anterioare, privind egalitatea de gen și educația universală a copiilor.

Forumul Global pentru Dezvoltarea Presei (Global Forum for Media Development (GFMD)) este o rețea internațională de instituții de suport pentru libertatea presei.

Sursa text și foto: http://gfmd.info