Eşti aici

Înregistrările audio ale ședințelor Consiliului de Supraveghere al TRM ar urma să devină accesibile online

12 August 2021
1790 de afişări
Jurnaliștii și alte persoane interesate ar putea accesa în curând înregistrările audio ale ședințelor Consiliului de Supraveghere al Teleradio-Moldova (CS TRM). Decizia a fost luată în cadrul ședinței CS din 12 august.

Propunerea de a publica înregistrările audio ședințelor publice ale Consiliului a parvenit din partea membrii CS Larisa Călugăru. În prezent, ședințele CS se desfășoară online și se înregistrează în format audio de către echipa TRM. Ulterior, secretariatul Consiliului publică deciziile aprobate și procesele verbale de la întrunirile membrilor. 

Călugăru și-a argumentat inițiativa prin necesitatea de a asigura transparența în procesul de luare a deciziilor. „Înregistrările audio de la ședințele noastre să fie plasate odată cu procesele-verbale cu link sau pe site, în așa mod ca oricine care ar vrea - să asculte, dar să nu fie redactate, tăiate, pieptănate, să fie așa cum sunt ele. Pentru că noi nu avem acces la aceste înregistrări audio”, a  spus Larisa Călugăru.

Colegii săi au susținut-o în unanimitate. Președinta Consiliului, Violeta Cojocaru, a precizat că membrii CS urmează să examineze suplimentar subiectul, pentru a modifica Regulamentul și a stabili detaliile tehnice. „În prezent, nu avem o bază legală la ședința de azi”, a precizat Violeta Cojocaru.

Anterior, Larisa Călugăru a solicitat amânarea unei ședințe a CS, care se desfășura online, până la asigurarea transmisiunii în direct a întrunirii, propunerea fiind respinsă.

Recent, mai multe organizații neguvernamentale de media au solicitat noii guvernări, printr-un apel public, „să asigure transparența reală a activității instituțiilor publice și accesul nerestricționat la informația de interes public pentru jurnaliști și instituțiile mass-media”. Printre propunerile înainte de ONG-uri se numără și „elaborarea și aprobarea unor modificări la Codul serviciilor media audiovizuale pentru excluderea subordonării politice și eficientizarea activității Consiliului Audiovizualului și a Consiliului de Supraveghere al Instituției Publice Compania Teleradio-Moldova”.