Eşti aici

​„Asta nu este dezinformare, ci catastrofă.” Televiziuni ce activează fără licență și știri din 2020 au fost depistate de CA în Găgăuzia

01 Aprilie 2021
641 de afişări
Știri din 2020 și televiziuni care emit fără licență au fost identificate de Consiliul Audiovizualului (CA) în Găgăuzia, în urma monitorizării postului de televiziune ATV și a unui control efectuat la începutul lunii martie la un cablist local. Încălcările s-au lăsat cu sancțiuni. ATV s-a ales cu avertizare publică, iar distribuitorul de servicii media și postul local, care activau fără acte permisive, au fost amendați cu câte 20.000 de lei fiecare.

Postul de televiziune ATV, cu sediul la Comrat, a fost supus monitorizării la capitolul obligației de a transmite anumite cote de programe audiovizuale locale, inclusiv în limba română, precum şi programe audiovizuale de producţie proprie în limba minorităţii în care aceasta reprezintă o pondere majoritară din unitatea administrativă în care activează televiziunea.  

NOUTĂȚI DIN TRECUT

Postul a fost supus monitorizării după ce administrația canalului s-a adresat la CA cu privire la aprobarea unui nou element de identificare. Rezultatele au atestat că televiziunea a difuzat volumul necesar de producție, dar pe post au fost puse materiale din anul trecut fără a fi indicată mențiunea „Reluare”, așa cum prevede legea. 

Potrivit responsabilei de monitorizare a CA, Victoria Cecan, reprezentanții ATV au motivat, prin telefon, că nu pot realiza în prezent volumul necesar de produs autohton din cauza pandemiei, iar pe viitor urmează să activeze conform cerințelor legale. „Suntem într-o situație precară din cauza situației pandemice din țară și acest fapt – reluarea buletinelor de știri cu un an în urmă – presupune dezinformarea totală a publicului. Mai mult, presupune și o confuzie totală a populație în regiunea în care activează furnizorul”, a menționat membra CA Lidia Viziru, în cadrul ședinței din 1 aprilie.  
 
Președinta Consiliului, Ala Ursu-Antoci, a adăugat că „știrile din 2020 nu pot fi cu siguranță difuzate în anul 2021. Asta nu este dezinformare, ci catastrofă”. Și colegul ei, Dragoș Vicol, a avut o opinie pe marginea acestui caz: „Este absurd să-și permită asemenea atitudine ținând cont de faptul care este misiunea unui post de televiziune: de a informa operativ, de a duce la cunoștința publicului știri de ultima respirație, de actualitate. Au grila”.

PERVÎI NARODNÎI, FĂRĂ ACTE ÎN REGULĂ

Un alt caz din autonomia găgăuză, examinat de CA pe 1 aprilie, se referă la activitatea cablistului local Oguzsatlink și a postului de televiziune Pervîi Narodnîi. Șeful Direcției control și digitalizare a CA, Vitalie Bujniță, a informat Consiliul că, în urma unui control efectuat la 5 martie în satul Chirsova, s-a constatat că Oguzsatlink retransmite 81 de canale de televiziune fără a deține acte permisive emise de autoritate. 

Responsabilul din cadrul CA a adăugat că în lista posturilor de televiziune transmise de distribuitor, pe poziția 40 a fost identificat postul de televiziune Pervîi Narodnîi, care nu deține licența de emisie eliberată de autoritatea din Chișinău. 

Vitalie Bujniță a precizat că postul de televiziune Pervîi Narodnîi deține și pagina web 1tv.md, unde este indicat numele companiei. Reprezentanții CA au precizat că ambele firme nu au răspuns apelurilor și scrisorilor autorității. „Este o sfidare gravă a legislației în vigoare. Acești distribuitor și furnizor de servicii media au trecut linia roșie. De mult s-a trecut linia roșie, de aceea eu o să propun să fie sancționați maxim”, a declarat Ala Ursu-Antoci.

Membrul CA Iulian Roșca a solicitat ca autoritatea să se adreseze Ministerului Finanțelor pentru ca agenții constatatori să pornească o cauză contravențională pe desfășurarea activității de întreprinzător fără acte permisive.

Potrivit reprezentanților CA, nicio întreprindere vizată în acest control nu a răspuns solicitărilor și scrisorilor Consiliului de a comunica cele invocate. Astfel, membrii CA au sancționat cablistul cu 20.000 de lei pentru retransmisiunea serviciilor audiovizuale fără autorizație. Aceeași amendă a fost aplicată și postului de televiziune Pervîi Narodnîi pentru transmisiunea serviciilor media audiovizuale fără licență de emisie.

Televiziunea Pervîi Narodnîi este deținută de Ilk Halk Televizionu, proprietarul căreia este omul de afaceri Stepan Piron. Tot el este și proprietarul distribuitorului Oguzsatlink. Fostul proprietar al companiilor, care poartă același nume, susține că este tatăl actualului deținător de drepturi asupra firmelor, după ce a trecut întreprinderile pe numele feciorului său, care deține și administrează afacerile în prezent. Stepan Piron tatăl susține că reprezintă periodic companiile în instanțele de judecată și alte instituții. 

Potrivit lui, Oguzsatlink nu retransmite posturi de televiziune, ci este un provider de Internet, iar în privința Pervîi Narodnîi acesta spune că deține actele permisive eliberată de instituțiile din Comrat. „Eu cred că ei (CA - n.r.) au întrecut măsura. Din câte știu, și Ilk Halk Televizionu deține licența de emisie. Dacă ei consideră că activăm fără licență, atunci ar putea să se adreseze în instanță”, ne-a declarat Stepan Piron.

El a adăugat că candidează la alegerile parlamentare locale din autonomie, la funcția de deputat, și nu exclude că este ținta presiunilor politice exercitate prin intermediul companiilor deținute de fiul său. 

ACTIVITATEA  CU ACTE EXPIRATE ÎN GĂGĂUZIA, O PROBLEMĂ MAI VECHE

În raportul de activitate al CA pentru anul 2020 este specificat că în autonomia găgăuză persistă de mai mulți ani probleme ce țin de activitatea de prestare a serviciilor media audiovizuale, „deoarece baza normativă regională interferează cu prevederile legislației naționale în vigoare”. Încă în luna ianuarie 2014, CA a solicitat Judecătoriei Comrat anularea licențelor de emisie/autorizațiilor de retransmisiune eliberate de către Direcția generală construcții, dezvoltarea infrastructurii și comunicațiilor Găgăuziei mai multor întreprinderi, printre care și Ilk Нalk Televizionu. Instanța a obligat instituția să prezinte actele. 

Astfel, în anul 2020, în cadrul examinării dosarului de judecată, direcția respectivă a prezentat copiile licențelor eliberate în domeniul audiovizualului unui număr de agenți economici, printre care și Ilk Нalk Televizionu, expirată la 14 aprilie anul trecut, și SRL Manol.Net, expirată pe 19 mai. În noiembrie 2020, șeful Direcției generale de construcții și infrastructură a Găgăuziei, Ivan Kolioglo, a informat Judecătoria Comrat că termenul licențelor de emisie menționate nu a fost prelungit și nici nu au fost acordate noi licențe.

Sursa foto: Pervîi Narodnîi