Eşti aici

​CA a sancționat ITV și Bravo TV cu zeci de mii de lei pentru lipsa traducerii filmelor în limba română

12 Mai 2021
376 de afişări
Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat postul de televiziune ITV cu 15.000 de lei, pentru lipsa subtitrărilor în limba română a filmelor artistice și celor documentare, iar canalul Bravo TV - cu 20.000 de lei, pentru că filmele pentru copii nu au fost sonorizate sau dublate în limba română. Sancțiunile au fost aplicate la ședința din 12 aprilie, după monitorizarea celor două posturi urmare a petițiilor Asociației Patronale a Radiodifuzorilor din Moldova și a președintei CA, Ala Ursu-Antoci.
 
Asociația Patronală a Radiodifuzorilor a menționat în petiția expediată Consiliului că posturile de televiziune RTR Moldova, ITV Moldova și Bravo TV ar fi difuzat un volum insuficient de programe audiovizuale locale și nu au asigurat traducerile necesare. La capitolul lipsei traducerii în limba română a filmelor artistice s-a autosesizat și președinta CA, Ala Ursu-Antoci. Responsabilii CA au menționat că, anterior, autoritatea a oferit posturilor vizate o perioadă de grație pentru ca furnizorii „să revină în albia legalității” la capitolul creării volumului necesar de produs local. Astfel, petițiile organizației au fost respinse.

Rezultatele monitorizării efectuate de CA au atestat că posturile de televiziune ITV, Bravo TV și RTR nu au difuzat toate produsele audiovizuale cu traducerile necesare. Ala Ursu-Antoci a specificat că RTR Moldova a început să traducă aproape toate filmele difuzate pe post, cu excepția a unei producții care este difuzată noaptea, iar ITV nu traduce niciun produs difuzat.

Astfel, membrii CA au decis să le amendeze pentru încălcarea repetată a obligațiilor privind traducerea filmelor artistice și celor pentru copiii în limba română doar posturile de televiziune ITV și Bravo TV, iar propunerea de a sancționa postul de televiziune RTR nu a acumulat numărul necesar de voturi. 
 
Reprezentanții ITV au menționat, printr-o scrisoare, că autoritatea nu ar fi trebuit să efectueze monitorizările pe motiv că, în perioada vizată, Comisia pentru situații excepționale a instituit moratoriu la efectuarea controalelor la fața locului. Bravo TV și RTR Moldova nu și-au expus opinia.