Eşti aici

​O membră a Consiliului de Supraveghere al TRM cere transmisiunea ședințelor în direct: Trebuie să asigurăm transparență

10 August 2021
2170 de afişări
O membră a Consiliului de Supraveghere al Teleradio-Moldova (CS TRM) a solicitat amânarea unei ședințe a CS, care se desfășura online, până la asigurarea transmisiunii în direct a întrunirii, propunerea fiind respinsă. În cadrul ședinței a fost examinat raportul de activitate  al companiei TRM pentru primul semestru al anului 2021. 

Larisa Călugăru a solicitat amânarea ședinței din 5 august până în ziua când va fi asigurată transmisiunea în direct a evenimentului. Ea a propus ca ședințele Consiliului să fie transmise în direct de către angajații Teleradio-Moldova ori prin intermediul serviciului live-streaming, amintind, în context, de recomandarea Consiliului Audiovizualului. „Eu propun ca compania să asigure în primul rând transparența, transmisiunea în direct a acestei ședințe și să o contramandăm până la asigurarea tehnică. Pentru noi nu este o mare problemă. Pentru că ar fi o rușine să invităm Privesc.eu, dar dacă altă posibilitate nu-i... Noi trebuie să asigurăm transparența așa cum o fac CA, Curtea de Conturi, ANI etc. Eu propun ca ședința să fie contramandată pentru câteva zile ca să fie asigurată aceasta transparență”, a spus Călugăru.

Președinta CS TRM, Violeta Cojocaru, a pledat pentru respingerea amânării ședinței pentru a nu-i reține pe raportori. „Transparența se asigură nu doar prin transmiterea live a ședinței. Transparența se asigură inclusiv prin publicarea procesului verbal al ședinței și prin publicarea deciziilor. La fel, transparența - ceea ce ne obligă Codul serviciilor media audiovizuale - constă în plasarea din timp inclusiv a link-ului pentru a aduce la cunoștință persoanelor despre desfășurare ședinței”, a afirmat Violeta Cojocaru. Șefa CS a adăugat că nu a sesizat un interes sporit din partea publicului în privința activității Consiliului de Supraveghere și a promis că raportul anual de activitate al TRM va fi obligatoriu transmis online, iar în cazul ședințelor ordinare - dacă televiziunea publică va fi în stare să asigure transmisiunea. Astfel, majoritatea membrilor au votat pentru continuarea ședinței.

Anterior, președinta CA, Ala Ursu-Antoci, a criticat prestația CS TRM în privința asigurării transparenței ședințelor. „De ce ședințele Consiliului de Supraveghere nu sunt publice, nu sunt transmise direct, exact așa cum sunt transmise ședințele noastre? Transparență decizională, colegi! Unde este ea?”, a întrebat Ala Ursu-Antoci în cadrul ședinței CA din 16 februarie, când s-a discutat raportul anual de activitate al TRM. Tot ea a propus ca membrii CA să organizeze o întâlnire cu reprezentanții Teleradio-Moldova în cadrul căreia să dezbată toate subiectele problematice legate de activitatea TRM. Șefa CA  a precizat pentru Media Azi că o astfel de întâlnire încă nu fost organizată din cauza pandemiei, dar inițiativa rămâne în vigoare.