Proiectul elaborat de CSM a fost criticat de jurnaliști, avocați și reprezentanți ai societății civile, care au semnat luni, 9 octombrie, un Apel către CSM, exprimându-și nedumerirea în legătură cu includerea pe ordinea de zi a ședinței din 10 octombrie 2017 a noului Regulament cu privire la modul de publicare a hotărârilor judecătorești.
Peste 70 de semnatari ai Apelului au solicitat CSM amânarea adoptării Regulamentului și revenirea la procesul de elaborare a acestuia „în cadrul grupului de lucru, cu participarea reprezentanților presei și a societății civile, în baza celor mai bune practici comparate, având ca bază proiectul Regulamentului elaborat de Curtea Supremă de Justiție”. Întrucât vocea lor nu a fost auzită, aceștia au organizat marți dimineață o manifestație de protest în fața sediului CSM.
Participanții la protest s-au arătat nemulțumiți și de modul în care a decurs procesul de elaborare a proiectului Regulamentului. Potrivit jurnalistei Mariana Rață, redactor coordonator la Centrul de Investigații Jurnalistice, autoritățile au promis că îi vor include pe reprezentanții mass-media în grupul de lucru privind elaborarea regulamentului, însă data întâlnirii acestora fusese stabilită după ședința din 10 octombrie a CSM, în care urma să fie discutat Regulamentul în cauză, fapt ce a stârnit nemulțumirea jurnaliștilor.
Jurnaliștii de investigație susțin că, în cazul în care acest proiect ar fi fost votat, ar fi avut de suferit accesul lor la informație. „Nu e normal să se anonimizeze numele procurorului, judecătorilor și grefierului. Noi am vrea să se păstreze același model de până acum, doar să se restabilească opțiunea de căutare după numele părților, agenda ședințelor să fie disponibilă, ca până acum și să nu existe prea multe x-uri și y-uri în deciziile lor”, a declarat pentru Media Azi Victoria Dodon, reporteră la portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice.
În cele din urmă, sub presiunea protestelor, CSM a votat proiectul de Regulament propus de Curtea Supremă de Justiție (CSJ), elaborat în conformitate cu principiile care decurg din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Potrivit documentului aprobat, anonimizarea datelor se va face doar atunci „când o impun interesele minorilor sau protecția vieții private a părților la proces sau în măsura considerată absolut necesară de către instanță când, în împrejurări speciale, s-ar aduce atingere intereselor justiției”.
De asemenea, Regulamentul prevede ca autoritățile responsabile de publicarea datelor pe site-urile instanțelor judecătorești să asigure „în mod permanent, posibilitatea căutării hotărârilor judecătorești după numele părților și se va îngriji să garanteze transparența maximă a hotărârilor judecătorești, prin implementarea celor mai noi și mai practice modalități de căutare a informațiilor conținute de acestea”.
„Să vedem însă cum va fi aplicat acest Regulament. După asta, tragem concluziile”, a comentat pe o rețea de socializare jurnalistul de investigație de la „Ziarul de Gardă”, Victor Moșneag. El a remarcat, printre altele: „Totuși, în regulamentul propus de Curtea Supremă de Justiție s-a păstrat ștergerea de pe portalul instanțelor de judecată a informațiilor despre agenda ședințelor, după desfășurarea lor, dar și publicarea informației despre ședințe „cu cel puțin trei zile înainte de ședință”. Dacă nu se va reveni la căutarea dosarelor după numele părților, ajungem la Regulamentul pentru care jurnaliștii și activiștii au protestat”.