Eşti aici

CCA a avertizat public 17 posturi de radio pentru nerespectarea patrimoniului lingvistic

15 Martie 2018
1022 de afişări
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a avertizat public, în cadrul ședinței de miercuri, 14 martie, mai multe posturi de radio pentru nerespectarea prevederilor Codului audiovizualului cu privire la protejarea patrimoniului lingvistic și cultural-național. În cadrul ședinței, unii dintre radiodifuzorii monitorizați au afirmat că nu pot să facă față în totalitate cerințelor legislative, din cauza specificului posturilor de radio pe care le administrează. Drept răspuns, reprezentanții CCA le-au sugerat să-și formuleze propunerile într-un document și să le adreseze Legislativului.

Din cele 30 de posturi de radio monitorizate de CCA, doar 11 respectă în totalitate normele audiovizuale cu privire la necesitatea ca produsul autohton să cuprindă cel puțin opt ore din volumul zilnic de emisie și să fie difuzat exclusiv (în totalitate) în intervalul orelor 06.00–24.00, respectiv, șase ore în prime-time și cel puțin patru ore în limba de stat. Celelalte 19 posturi respectă doar parțial cerințele legii.

Datele raportului au evidențiat și faptul că mai mulți radiodifuzori nu respectă prevederile alin. (3) al art. 11 din Codul audiovizualului: „Radiodifuzorii care au drept scop obținerea de resurse financiare exclusiv din distribuție nu au dreptul să plaseze publicitate, cu excepția cazurilor în care respectă prevederile alin (2)”.

Respectiv, pentru abaterile constatate 17 posturi de radio au fost avertizate public, iar „Radio Sport” și „Europa Plus Moldova” vor fi monitorizate repetat.

În cadrul discuțiilor, reprezentantul Radio Zum din Chișinău, Andrei Jicol, a atras atenția membrilor CCA asupra specificului acestui post de radio, care se orientează spre difuzarea contentului hit. „Este un pic complicat și pe viitor, probabil,  o să întâmpinăm dificultăți, pentru că din cele 10 ore de maximă audiență,  4 ore  reprezintă 50%. Asta ar însemna pentru noi emisiuni de talk-show în maximă audientă sau fiecare a doua piesă să fie în limba română. Și la noi, și în România sunt piese bune, dar play-listul unui post de hit se termină, practic, într-o lună de zile. Și atunci riscăm să fim repetitivi”, a explicat Jicol, potrivit căruia legea ar trebui să ofere condiții mai potrivite posturilor de radio care funcționează în acest format.

Președintele CCA, Dragoș Vicol, i-a sugerat reprezentantului Radio Zum să înainteze propunerile necesare legislativului, în regim de  urgență, pentru a reuși până la adoptarea noului Cod al audiovizualului.