Eşti aici

Declarația ONG-urilor de media în legătură cu incidentul de la Judecătoria Drochia în care a fost implicat jurnalistul și activistul civic Oleg Brega

11 Iunie 2016
2362 de afişări

Organizațiile neguvernamentale de media condamnă abuzurile persoanelor din Serviciul de pază al Judecătoriei Drochia care l-au împiedicat pe jurnalistul și activistul civic Oleg Brega să asiste la un proces de judecată public.

Vineri, 10 iunie 2016, în mediile online a fost difuzat un material video, din care se vede cum persoane din Serviciul de pază al Judecătoriei Drochia i-au interzis jurnalistului să filmeze în incinta judecătoriei și l-au somat să stea pe scaun până când va începe ședința de judecată. Întrucât activistul nu a dorit să se conformeze acestor ordine, el a fost scos cu forța din sediul judecătoriei și agresat fizic. Ulterior, el a fost informat că ședința de judecată s-a încheiat, fără să i se permită să asiste la ea. (http://curaj.tv)

Codurile de proceduri judiciare stabilesc că, în toate instanţele, şedinţele de judecată sunt publice, cu excepţiile prevăzute de lege. Totodată, potrivit Legii presei (art. 20), în scopul exercitării atribuţiilor profesionale, jurnalistul are dreptul să asiste la şedinţele publice ale instanţelor de judecată de orice nivel. La fel, reamintim că, potrivit Codului contravențional al R. Moldova, acostarea jignitoare în locuri publice a persoanei fizice, alte acţiuni similare ce încalcă normele morale, tulbură ordinea publică şi liniştea persoanei fizice constituie acte de huliganism și sunt pasibile de sancțiuni.

Cerem Ministerului Afacerilor Interne (MAI) să investigheze acest caz și să ia măsurile de rigoare față de persoanele care au abuzat de funcția pe care o dețin pentru a împiedica jurnalistul să se documenteze cu privire la cazul examinat în ședința de judecată. Solicităm ca MAI să aducă la cunoștința publicului măsurile luate față de cei care au provocat acest incident, precum și rezultatele acțiunilor întreprinse.

Totodată, îndemnăm reprezentanții mass-media să dea dovadă de un comportament decent, să nu răspundă cu etichetări şi atacuri verbale la încălcarea drepturilor lor profesionale şi civile, respectând prevederile Codul Deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Centrul Acces-Info