Eşti aici

Declarație a ONG-urilor de media în legătură cu bruscarea jurnalistului Today.md

30 Mai 2016
2143 de afişări
Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă îngrijorarea în legătură cu  încercările repetate de a brusca jurnaliștii și de a-i împiedica să se informeze atunci când se află în exercițiul funcțiunii.

Astfel, luni, 30 mai, câteva portaluri online au difuzat secvențe video despre incidentul din Piața Marii Adunări Naționale, care a avut loc după o conferință de presă susținută de liderii Platformei DA. Jurnalistul Today.md, Vadim Ungureanu, a fost îmbrâncit și agresat verbal de către o persoană care se afla în anturajul liderilor DA.

Reamintim că, potrivit Codului Penal, împiedicarea intenţionată a activităţii mass-media  sau a jurnalistului, precum şi intimidarea mass-media sau a jurnalistului pentru critică sunt considerate fapte socialmente periculoase și pedepsite în conformitate cu prevederile acestui cod.

La fel, potrivit Codului contravențional al R. Moldova, acostarea jignitoare în locuri publice a persoanei fizice, este calificată drept act de huliganism și e pasibilă de sancțiuni.

Cerem Ministerului Afacerilor Interne să se autosesizeze  în acest caz, să ia măsurile de rigoare și să informeze publicul despre rezultatele investigației.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Electronice
Centru Acces-Info
Comitetul pentru Libertatea Presei