Eşti aici

Deputații au votat în lectura a doua proiectul de lege privind anularea secretului offshore

28 Octombrie 2021
790 de afişări
Proiectul de lege care urmărește anularea secretului offshore și  transparentizarea societăților comerciale de pe teritoriul Republicii Moldova a fost votat în a doua lectură. În cadrul ședinței din 28 octombrie a Parlamentului, 74 de deputați au votat pentru inițiativa care aparține unui grup de deputați din fracțiunea PAS.
 
Documentul prevede modificarea Legii privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali. Principalele prevederi ale documentului se referă la obligativitatea Agenției Servicii Publice de a asigura vizualizarea publică a informației din Registrul de stat cu privire la beneficiarii efectivi în resursele și platformele existente de publicare a datelor deschise despre companii.
 
Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, unul dintre autorii proiectului de lege, a explicat că inițiativa legislativă urmărește scoaterea din anonimat a beneficiarilor efectivi ai firmelor offshore. „Această inițiativă are un mare potențial de prevenire a corupției mari prin promovarea  transparenței în societate, asigurarea și garantarea deplină a dreptului constituțional al cetățenilor la informația de interes public. Informația despre fondatorii, administratorii, beneficiarii companiilor înregistrate în Republica Moldova este informație de interes public și orice îngrădire a acesteia este o încălcare a dreptului constituțional al cetățenilor noștri de acces liber la informația de interes public”, scrie în nota informativă a inițiativei.
 
În Republica Moldova sunt înregistrate peste 500 de companii vizate de proiectul de lege.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm cele mai importante articole, dar și pe Facebook, Instagram și Twitter.
Sursa foto: Parlament.md