Eşti aici

Deputații au votat un proiect de lege care lasă loc pentru mai multe întrebări

26 Februarie 2016
1677 de afişări
Parlamentul a votat vineri, 26 februarie, în prima și a doua lectură, proiectul de lege privind modificarea și completarea Codului audiovizualului, elaborat de un grup de deputați PSRM, care prevede reducerea numărului de licențe pe care le pot deține proprietarii din mass-media. Examinarea proiectului și votarea în ambele lecturi a avut loc în minute numărate, fapt care l-a făcut pe deputatul PLDM Chiril Lucinschi să declare că legea a fost adoptată cu încălcarea ”tehnicilor legislative elementare”. Președintele CCA, Dinu Ciocan, nu ne-a putut spune ce impact ar putea avea legea, atâta timp cât textul nu a fost publicat în Monitorul Oficial. 

Proiectul de lege nr. 39 a fost înregistrat în parlament pe 17 februarie curent, iar urgentarea votării acestuia în ședința din 26 februarie a fost motivată de faptul că parlamentul a ținut astfel cont de recomandarea Consiliului Uniunii Europene, care a atras atenția R. Moldova asupra necesității de a îmbunătăți  legislația națională, în scopul de a limita concentrarea proprietății mass-media și de a asigura pluralismul mediatic. 

Autorii proiectului – deputații socialiști Vladimir Ţurcan, Eduard Smirnov, Grigore Novac, Adrian Lebedinschi - au propus modificarea art. 66 al actualului Cod al audiovizualului prin substituirea, în alin. 3,  a sintagmei ”cel mult cinci licențe de emisie” cu sintagma ”cel mult două licențe de emisie”; iar în alin. 4 - a sintagmei ”la cel mult doi radiodifuzori de diferite tipuri”  cu sintagma ”la cel mult 1 radiodifuzor de diferite tipuri”.

Deputatul  PLDM Chiril Lucinschi a declarat pentru jurnaliștii acreditați la parlament că fracțiunea sa susține modificarea Codului audiovizualului și reducerea numărului de licențe de la 5 la 2, dar că proiectul prezentat de socialiști ”este absolut nepregătit”.  ”Noi am solicitat să fie votat acest proiect de lege doar în prima lectură și pentru a doua lectură să pregătim niște amendamente care vor aduce lumină în cele spuse astăzi de deputați”, a declarat Chiril Lucinschi. Potrivit deputatului, la adoptarea legii a fost încălcată ”tehnica legislativă prevăzută de legislația autohtonă”,  proiectul fiind votat fără să aibă avizul Guvernului. 

Adrian Lebedinschi, unul dintre autorii proiectului de lege, care a făcut de asemenea declarații pentru presă, a regretat faptul că  ”a fost omis momentul intrării în vigoare a legii”. În ceea ce privește modul în care va acționa legea, deputatul a explicat: ”Proprietarul care deține mai mult de 2 licențe, la momentul expirării primei licențe va decide la care din ele să renunțe”. 

Contactat de Media Azi, președintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Dinu Ciocan, nu ne-a putut spune ce impact ar putea avea acest proiect de lege asupra situației din audiovizual. ”Mai întâi trebuie să vedem amendamentele făcute de deputați, condițiile de intrare în vigoare a legii”, a precizat el. La întrebarea în ce măsură legea va contribui la demonopolizarea pieței media Dinu Ciocan a estimat că  ”într-un fel oarecare, concentrarea se va limita, pentru că legea nu va permite ca un proprietar din mass-media să dețină mai mult de 2 licențe”. Dinu Ciocan a precizat însă că majoritatea licențelor au fost eliberate pentru o perioadă de 7 ani. Întrucât proiectul de lege propus de socialiști are în vedere aplicarea acestor prevederi după expirarea licenței, ar însemna că legea va putea fi aplicată abia în anul 2021 în cazul celor care au primit licențe în 2014, sau în 2022, pentru cei care și-au luat licențele în anul 2015.

Luni, 29 februarie, Comisia Parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media va relua consultările publice asupra proiectului Codului audiovizualului, începute în decembrie 2015.