Eşti aici

Discuții incitante la Clubul de presă: Manipularea în presă ia amploare, iar măsurile întreprinse de CA nu pot opri fenomenul

23 Ianuarie 2019
1011 afişări
Clubul de presă organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent marți, 22 ianuarie, a luat în discuție Raportul „Elemente de propagandă, manipulare informațională și încălcare a normelor deontologiei jurnalistice în spațiul mediatic autohton (1 octombrie – 31 decembrie 2018)”. La eveniment au fost prezenți jurnaliști, manageri media, membri ai Consiliului Audiovizualului (CA) și alții. Reprezentanții instituțiilor media vizate negativ în raport, care au admis abateri de la normele jurnalistice și au recurs la diverse forme de manipulare în prezentarea informațiilor au fost însă absenți, avea să remarce moderatoarea Clubului, Cristina Zavatin, coordonatoarea portalului Mediacritica.md al CJI.

În total CJI a monitorizat 12 instituții media: din domeniul audiovizualului - TV Moldova 1, Publika TV, Canal 2, Accent TV, NTV Moldova, Jurnal TV, TV8, PRO TV Chișinău; din presa online - Noi.md, Sputnik.md, Kp.md, Unimedia.info. La Clubul de presă au fost însă prezenți doar jurnaliștii de TV8 și Unimedia.info.

Potrivit autorului raportului, cercetătorul media Victor Gotișan, principalele încălcări deontologice admise au fost amestecul faptelor cu opiniile, nerespectarea dreptului la replică, prezentarea selectivă a faptelor și declarațiilor, generalizările și etichetările. „Dacă ar fi vorba de concluzii generale, toate cele 12 instituții media au neglijat cel puțin o normă deontologică sau au utilizat cel puțin o tehnică de manipulare”. Vorbind despre tendințe, expertul consideră că fenomenul manipulării va lua amploare în perioada preelectorală și în campania electorală propriu-zisă.

Profitând de faptul că la Clubul de discuții au fost prezenți și membrii CA, jurnaliștii au dorit să afle ce rol joacă această instituție în înlăturarea abaterilor constatate în raport. Diana Răileanu, de la postul de radio Europa Liberă, s-a interesat cum sunt luate deciziile de către membrii CA, atunci când trebuie să sancționeze radiodifuzorii care încalcă legea. Activistul civic Oleg Brega a abordat un alt aspect: „Cam toate televiziunile fac partizanat deschis, și nu doar în campania electorală, dar și până la alegeri. De ce nu vedeți fundațiile lui Plahotniuc și Dodon, care apar la toate știrile, inclusiv la televiziunea publică, aceasta i-a dat și un premiu lui Plahotniuc. Eu simt că cheltuim degeaba banii pe CA” a fost de părere activistul civic.

Membra CA Lidia Viziru a menționat că în ultima perioadă Consiliul a fost preocupat de declarațiile radiodifuzorilor în campania electorală. Totodată, ea a atras atenția că „jurnaliștii nu știu să citească Codul Electoral și nu pot să-l aplice în reportajele pe care le elaborează și nici Regulamentul de reflectare a campaniei electorale”.

La ședință a fost prezentă și directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) Nadine Gogu. Cu referire la impactul monitorizărilor efectuate de CJI, experta a amintit despre cazurile pozitive, când unii reprezentanți ai instituțiilor media monitorizate s-au prezentat la CJI pentru a discuta despre lacunele constatate în raport, iar ulterior și-au modificat comportamentul. Spre deosebire de societatea civilă, a subliniat Nadine Gogu, „CA are alte pârghii”, prin urmare, acestea ar putea fi aplicate, astfel încât „cei care constant încălcă legea să fie penalizați”.

Lidia Viziru a menționat că CA nu dispune de capacitățile necesare pentru a face monitorizări îndelungate, timp de mai multe săptămâni sau luni. În context, directoarea CJI a sugerat ca CA să coopereze cu societatea civilă și a propus ca monitorizările efectuate de societatea civilă privind comportamentul mass-media să fie analizate ulterior de CA, pentru ca, în funcție de abuzurile constatate, instituția de reglementare în audiovizual să aplice legea față de radiodifuzori. Reprezentanta CA a fost de acord cu o astfel de abordare, dar a afirmat  că ar fi necesară adoptarea unui regulament care să permită Consiliului să aplice sancțiunile în baza rapoartelor societății civile.

Centrul pentru Jurnalism Independent va continua monitorizarea instituțiilor media autohtone, selectate în baza criteriilor de audiență, limbă, arie de acoperire și tip de proprietate, în scopul de a ajuta instituțiile media să respecte normele deontologice și să promoveze jurnalismul de calitate.