Eşti aici

Gluma se îngroașă! O declarație a președintelui Consiliului Audiovizualului i-a adus acestuia acuzația de folosire a limbajului sexist și cererea de a-și da demisia

12 Aprilie 2019
2352 de afişări
Președintele Consiliului Audiovizualului (CA), Dragoș Vicol, este acuzat de sexism de către Organizația de Femei a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), iar unii reprezentanți ai societății civile i-au cerut demisia  pentru niște declarații pe care le-a făcut în ședința din 9 aprilie 2019, cu referire la femei. Vicol respinge aceste acuzații și susține că este gata să discute despre cele întâmplate cu persoanele care s-au simțit lezate de afirmațiile sale.

Consiliul Audiovizualului a desfășurat, pe 9 aprilie, concursul de desemnare a noilor membri ai Consiliului de Supraveghere (CS) al Companiei Teleradio-Moldova. În timp ce candidata Tatiana Munteanu își făcea prezentarea cu referire la independența financiară a radiodifuzorului public, Dragoș Vicol a anunțat că vrea să facă o glumă: „Eu am să fac o glumă, ca să ne descătușăm. Cineva a întrebat despre independența financiară a televiziunii și dvs. ați spus că ar fi bine să fie. Televiziunea, ca și doamnele, sunt de genul feminin. Și doamnele, și televiziunile își doresc să fie independente din punct de vedere financiar. Și dorim cel puțin televiziunilor, dacă tuturor doamnelor nu le va reuși, televiziunea să aspire cel puțin la acest statut”.

 

Dacă unele membre ale CA au zâmbit la „gluma” președintelui Consiliului, atunci reacția unor reprezentanți ai partidului PAS și ai societății civile a fost de altă natură.

Reacții dure în societate

Primele indignări cu privire la gluma lui Vicol au apărut pe rețelele de socializare. Avocatul Dumitru Petru Sliusarenco a calificat gluma lui Dragoș Vicol drept „umor oribil”. „Cum poate CCA să lupte cu sexismul și discriminarea, dacă este condus de oameni care anume asta promovează? Acest șef ar trebui să-și dea demisia si să se apuce de stand up.”, a comentat avocatul.

Tot pe rețelele de socializare, jurista Nadejda Hriptievschi a scris: „E denigrator, josnic și rușinos pentru o persoană să facă asemenea declarații, în special în public și ocupând o asemenea funcție! Ce fel de semnal dă el altor funcționari? Și cum CCA își va exercita rolul de prevenire și combatere a discursului sexist în serviciile media audiovizuale când șeful dă asemenea tonalități? Recunoașterea că a greșit și scuze publice urgente e minimum pe care trebuie să îl facă domnul Vicol acum. Discursul sexist nu va dispărea atât timp cât este tolerat”.

„În țări normale, așa „specimene” își dau demisia înainte să le spună cineva sau...legea”, a comentat în spațiul online și psihologul Daniela Terzi-Barbăroșie.

Newsmaker.md a scris că militanta pentru egalitatea de gen Alina Andronache ar fi anunțat că va depune o plângere pe numele lui Dragoș Vicol la Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii. Media-azi a încercat să afle dacă aceasta a reușit să depună aceasta plângere, însă Alina Andronache nu a răspuns la telefon.
 

Nici femeile din partidele politice nu au ezitat să se pronunțe. Doina Gherman, deputată a Fracțiunii PAS, consideră gluma lui Vicol drept misogină. Iar Organizația de Femei a PAS își exprimă „nedumerirea și îngrijorarea” față de declarațiile președintelui CA, solicitându-i lui Dragoș Vicol „să-și prezinte scuze publice pentru această glumă de prost gust. În caz contrar, îi vom cere demisia”.

 

Dragoș Vicol este nedumerit

Contactat de Media-azi.md să comenteze acuzațiile care i se aduc, Dragoș Vicol s-a arătat, la rândul său, nedumerit: „Mi s-a solicitat să cer scuze sau să-mi prezint demisia... Dacă persoanele care consideră că mesajul meu a fost marcat de sexism sau de misoginism consideră că în Republica Moldova femeile au independență financiară, atunci eu o să-mi cer scuze... Există suficiente rapoarte care demonstrează că, din lipsa unei perspective financiare, a unui climat de încredere foarte multe femei trăiesc lângă soții lor violenți, lângă soții lor care nu întrețin familia, doar din considerente ca să-și asigure aceasta independență financiară. Eu am zis că în R. Moldova nu toate femeile, nu am zis că toate, din păcate, au o independența financiară”, a menționat Vicol.

Drept argument că „gluma” sa nu conține acuzațiile care i se aduc, președintele CA a adăugat că în cadrul Consiliului muncesc în proporție de 80-90 la sută femei și că nu le-a angajat pe criteriu de gen, ci pe cel de profesionalism. De asemenea, Dragoș Vicol a amintit că și în cadrul concursului respectiv, la acea ședință au fost desemnate trei membre ale CS, la fel, pentru calitățile acestora de management.

Dragoș Vicol ne-a spus că este gata să se întâlnească la Consiliu cu persoanele care s-au simțit lezate de afirmațiile sale și să discute pe marginea celor întâmplate.