Eşti aici

Inițiativa de restricționare a investițiilor din zone offshore, inclusiv din domeniul mass-media, a fost votată în lectura a doua

11 Noiembrie 2021
480 de afişări
Parlamentul a votat  în lectura a doua, în cadrul ședinței din 11 noiembrie, proiectul de lege care prevede printre altele ca activitatea afacerilor din domeniul mass-media cu proveniență din zonele offshore sau care au fost implicate în spălări de bani să fie interzisă în Republica Moldova. Pentru aprobarea proiectului au votat 55 de deputați.
 
Inițiativa enumeră condițiile de efectuare de către investitori a activităților investiționale și mecanismele de supraveghere în domeniile importante pentru securitatea statului, printre care mass-media și serviciile audiovizuale. Documentul a fost elaborat de un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate.

În debutul ședinței, deputatul fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Batrâncea, a propus excluderea examinării proiectului pe motiv că inițiativa poate „crea probleme” investitorilor . „Nu doar cei din Parlament, din Guvern, dar și mediul de afacere nu a înțeles rolul și menirea acestui proiect. Considerăm că Republica Moldova, din păcate, nu se bucură de o mare atenție din partea investitorilor. Considerăm că legislația trebuie să fie permisivă în acest sens. Proiectul de lege conține mai multe formulări ambigue și neclare, introduce anumite restricții și controlul arbitrar asupra investițiilor”, a spus Vlad Batrâncea.

Deputatul PAS și coautor al inițiativei, Dumitru Alaiba, a respins acuzațiile. „Nu știu cu ce investitori discutați dumneavoastră în blocul dumneavoastră, pate prin offshoruri, dar noi am avut mai multe consultări cu asociațiile de afaceri, cu reprezentanții investitorilor. Am găsit mai multe formulări care să-i  acomodeze și pe ei. Proiectul este urgent anume din cauză că trebuie să ne protejăm infrastructura strategică de interese obscure”,  a răspuns Dumitru Alaiba.

Propunerea lui Batrâncea nu a fost susținută. Potrivit lui, fracțiunea ar putea contesta inițiativa la Curtea Constituțională. 

Documentul enumeră domeniile de importanță pentru securitatea statului, printre care figurează mass-media și serviciile audiovizuale, accesul la datele cu caracter personal sau asupra capacității de a controla aceste informații, administrarea registrelor publice ale statului, securitatea informațională și multe altele.
 
Potrivit propunerilor, nu pot realiza investiții în domeniile enumerate persoanele fizice și juridice străine care sunt rezidente în zone offshore, au fost deja implicate în activități de spălare a banilor și finanțare a terorismului; există un risc justificat, în temeiul informațiilor prezentate de către organele competente, că acestea vor desfășura activități ilegale sau infracționale, mențin sau au menținut legături cu grupuri organizate, servicii speciale sau grupări de state străine care au legături cu organizații teroriste internaționale, cu persoane suspectate de apartenență la acestea și care cresc riscul sau reprezintă o amenințare pentru securitatea  națională a statului și multe altele.
 
Autorii inițiativei au prevăzut ca de examinarea proiectelor investiționale în domeniile menționate să se ocupe un organ colegial pe lângă Guvern - Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță pentru securitatea statului.


Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm cele mai importante articole, dar și pe Facebook, Instagram și Twitter.