Eşti aici

Lupte politice la Comrat, pentru deținerea controlului asupra GRT

01 Martie 2018
2906 afişări
Consiliul de Observatori (CO) al Companiei publice regionale Teleradio Găgăuzia l-a numit director interimar al GRT pe consilierul municipal din Comrat, Petr Vlah. Președintele organizației Piligrim-Demo din autonomia găgăuză, Mihail Sirkeli, explică această numire prin faptul că membrii CO au dorit să păstreze situația actuală, când difuzorul public regional este totalmente controlat de bașcanul Gagauziei, Irina Vlah, și să împiedice schimbarea conducerii GRT care a fost inițiată de către Adunarea Populară din Găgăuzia. Reamintim că, în decembrie 2017, Adunarea Populară din Comrat a desființat CO al GRT, iar Consiliul a contestat în instanță această decizie.

Cum a apărut Vlah la GRT

Petr Vlah a anunțat public pe pagina personală de Facebook că, pe data de 23 februarie curent, Consiliul de Observatori l-a ales în calitate de director interimar al GRT. Acesta a declarat că a acceptat să administreze compania pentru a o proteja de atacuri din partea politicienilor locali. „Pentru nimeni nu este secret faptul că multiplele încercări de atac raider asupra unicii companii teleradio din lume care difuzează în limba găgăuză, au avut loc sub patronajul politicienilor locali”, a scris Vlah pe această rețea de socializare.

Președinta CO, Maria Acbaș, a confirmat pentru portalul Gagauzinfo.md numirea lui Vlah în funcția de director interimar, însă în spațiul public nu au apărut documente care ar confirma decizia Consiliului. Aceasta a explicat că GRT în prezent se află într-o perioadă complicată, fiind supusă unui „atac raider” și că membrii Consiliului au propus candidatura lui Vlah după ce funcția a devenit  vacantă.

Conflict între CO și Adunarea Populară

Propriu-zis, Consiliul de Observatori al GRT, care l-a numit în funcție de director interimar al Companiei publice regionale pe Petr Vlah, a fost desființat pe 27 decembrie 2017 printr-o hotărâre a deputaților locali din cadrul Adunării Populare din Comrat. Deși CO a contestat hotărârea deputaților locali în instanță, Adunarea Populară a decis să organizeze concursul de numire a noilor membri ai CO.

Pe pagina de Facebook a președintei CO, Maria Acbaș, a apărut și lista persoanelor care s-au încris în acest concurs, 17 la număr (nu este clar dacă lista este completă).

Între timp, Gagauzinfo.md a relatat despre faptul că o parte dintre cei care s-au înscris în concurs au anunțat că se retrag, deoarece îl consideră ilegal, iar unul dintre ei a recunoscut că s-a înscris „sub presiunea” deputaților locali.

Pe ordinea de zi a subiectelor pe care trebuia să le dezbată  Adunarea Populară din Comrat, în ședința din 27 februarie, figura și „proiectul hotărârii cu privire la alegerea membrilor Consiliului de Observatori al Companiei publice regionale Teleradio Găgăuzia”.

Însă, subiectul respectiv așa și nu a fost dezbătut în cadrul ședinței respective.

Petr Vlah s-a prezentat spre sfârșitul ședinței și a anunțat deputații locali că a fost numit director interimar al GRT și că nu se va supune niciunei forțe politice și administrative din regiune. Vlah a specificat că orice deputat sau alt reprezentant al puterii care va dori să participe în cadrul emisiunilor GRT va putea apărea în platou, înscriindu-se la rând și numai cu acordul său. Potrivit lui Vlah, la emisiunile GRT vor fi invitate toate părțile implicate într-un subiect sau altul în vederea economisirii timpului de emisie, în cazurile în care va fi necesar să se acorde dreptul la replică.

Deputata Ecaterina Jecova a menționat în cadrul ședinței Adunării Populare că pe viitor va accepta să se prezinte doar la emisiunile în direct de la GRT, pentru că emisiunile montate, la care a participat până acum, au omis o parte din declarațiile pe care le-a făcut.

Securizarea GRT

Președintele organizației non-guvernamentale Piligrim-Demo din Comrat, jurnalistul Mihail Sirkeli, este de părere că numirea lui Petr Vlah în fruntea GRT ar putea fi explicată prin dorința de a proteja controlul asupra difuzorului public regional de către bașcanul Gagauziei, Irina Vlah, și a împiedica incercările de a schimba conducerea GRT, care a fost inițiată de către Adunarea Populară.
„Cred că el a fost numit pentru a proteja controlul  bascanei Irina Vlah asupra difuzorului public regional. De exemplu, dacă AP ar fi numit nouă membri noi ai CO, atunci membrii actuali sigur că ar fi contestat decizia respectivă și nu ar fi renunțat la funcțiile lor. Din cauza aceasta, în opinia mea, Adunarea Populară și democrații ar fi încercat să instaleze noua componență prin posibile presiuni. Iată, pentru a evita o eventuală preluare a puterii la GRT prin forță a fost numit Petr Vlah, care trebuie să nu permită dezvoltarea unor scenarii de forță”, a comentat Sirkeli pentru Media-azi.md.

Președintele Piligrim Demo a afirmat că GRT deja a luat mai multe măsuri de securitate și a instalat noi posturi de pază la intrarea în clădire.

Acesta a adăugat că a existat deja un precedent, în încercarea de a o elibera forțat din funcție pe fosta directoare a GRT, Ecaterina Jecova, de către un grup de persoane în frunte cu fostul președinte al Adunării Populare, Dmitri Constantinov.

Sirkeli consideră că în prezent se duce o luptă între principalii jucători politici din regiune –  bașcanul Găgăuziei, portavocea căreia a devenit GRT, și Nicolae Dudoglo, care vrea să preia controlul asupra televiziunii în contextul alegerilor care se apropie.

Acesta a adăugat că GRT reprezintă una dintre cele mai importante surse de informare despre evenimente interne pentru populația din autonomie.

Cât de legală este numirea lui Vlah?

Mihail Sirkeli pune sub semnul întrebării legalitatea numirii lui Vlah în funcția de director interimar al GRT, în condițiile în care acesta exercită funcția de consilier municipal. „Practic, e o încălcare a legislației, pentru că el este consilier municipal la Comrat, iar  mandatul alesului local este incompatibil cu funcția de director executiv al companiei GRT”, a afirmat Sirkeli. 

Sursa foto: Captură foto din ședința Adunării Populare din 27 februarie 2018.