Eşti aici

Olga Bordeianu rămâne în funcția de preşedintă a TRM

30 Iunie 2015
2452 de afişări

Consiliul de Observatori (CO) al IPNA Compania ”Teleradio-Moldova” a examinat demersul unui membru al consiliului, Petru Grozavu, în care solicita să-i fie retras votul în favoarea Olgăi Bordeianu, pe care l-a acordat în cadrul concursului din 4-5 iunie curent, desfăşurat de CO, când aceasta a fost aleasă în funcția de președinte a instituției naționale a audiovizualului. Argumentul adus de juriștii companiei a fost că membrii CO nu pot să-și retragă votul deoarece nu există în legislație asemenea prevederi legale.

Petru Grozavu a depus două demersuri în privința alegerii Olgăi Bordeianu în calitate de președinte al companiei ”Teleradio-Moldova”. În primul demers el a propus membrilor CO să verifice autenticitatea certificatelor de absolvire a cursurilor de la New York Film Academy, care în realitate s-au dovedit a fi obținute la o filială a academiei la Moscova, precum şi faptul dacă proiectul de intenție a candidatei nu este plagiat.

Olga Bordeinau, citind de pe foaie, a declarat în fața membrilor CO că şi-a scris singură proiectul de intenție și că nimeni până acum nu a putut aduce probe că acesta a fost plagiat. Ea a mai adăugat că a devenit ținta unor campanii de denigrare şi a continuat să susţină că posedă o mare experiență în mass-media, comunicare și negocieri cu persoane de afaceri.

În cel de-al doilea demers, Petru Grozavu a anunțat că vrea să-și retragă votul, pe care l-a acordat anterior candidatei Bordeianu, întrucât consideră că a fost indus în eroare în ceea ce priveşte experiența Olgăi Bordeianu în domeniul mass-media.

Solicitat de către președinta CO, Ludmila Vasilache, să comenteze solicitarea lui Petru Grozavu, juristul companiei, Vitalie Covali, a calificat drept imposibilă retragerea votului, deoarece efectul juridic al faptului votării deja s-a produs. ”Nici regulamentele interne ale CO, nici Codul Muncii nu prevăd posibilitatea retragerii votului”, declarat acesta.

Referitor la solicitarea lui Petru Grozavu, de a fi abrogată hotărârea CO privind alegerea Olgăi Bordeianu în funcţia de preşedintă a Teleradio Moldova, Vitalie Covali a afirmat că nici această solicitare nu are temei legal. ”Este deja o hotărâre, s-a produs efectul și ea nu poate fi abrogată. Codul Muncii prevede doar modificarea, rezilierea sau suspendarea contractului. Adică, există posibilitatea de declarare a nulității, dar asta se face de către instanța de judecată”, a explicat Covali.

Membrii CO au luat act de demersurile lui Petru Grozavu, adăugând că vor discuta suplementar pe acest subiect. Astfel, potrivit președintei CO, Ludmila Vacilache, Olga Bordeianu rămâne preşedinte al TRM.

Totodată, Ludmila Vasilache i-a atras atenţia Olgăi Bordeianu asupra faptului că CO poate demite președintele în cazul în care compania publică nu înregistreză progrese semnificative într-o perioadă de şase luni de la intrarea în funcţie sau dacă nu înregistrează performanţele stabilite şi acceptate de CO la numirea în funcţie.

Reamintim, că pentru alegerea Olgăi Bordeianu în funcția de președinte al TRM au votat, la începutul lunii iunie, cinci membri ai CO - Ludmila Vasilache, Stela Nistor, Doina Deleu, Larisa Călugăru şi Petru Grozavu. Ulterior, în presă şi pe Internet au apărut informații precum că Bordeianu ar fi falsificat datele privind studiile sale la New York Film Academy şi că ar fi plagiat proiectul de intenţie cu care s-a prezentat la concurs. Societatea civilă a criticat dur această decizie a Consiliului de Observatori, iar mai multe ONG-uri de media au cerut demisia de onoare a celor cinci membri care au votat această candidatură,  fără a fi studiat și analizat suficient dosarele participanţilor la concurs.