Eşti aici

Olivia PÎRȚAC, expertă media: „2015 A fost un an care nu a dat semne că lucrurile se vor îmbunătăţi”

11 Ianuarie 2016
1453 de afişări
La hotarul dintre ani, le-am propus unor experți media să facă o retrospectivă a anului 2015, pentru a vedea ce a fost bine, dar și ce nu a mers în domeniul mass-media. Totodată, dacă tot sunt experți, i-am rugat să facă și niște previziuni pentru anul 2016. Publicăm în continuare răspunsurile lor la cele două întrebări adresate de Media Azi:

 

  • Care sunt în opinia Dvs. reușitele și eșecurile anului 2015?
  • Cum vedeți  evoluția situației în 2016? 
 
  • După mine, anul 2015 este un an neinteresant sub aspectul evoluţiilor în domeniul mass-media: anul nu s-a remarcat prin ceva surprinzător, prin salturi semnificative în sus, aşa cum au fost unii din anii precedenţi în care fie ca s-au adoptat acte normative de impact pentru libertatea presei, fie ca au apărut surse de informaţie care au schimbat drastic piaţa media ş.a.  În 2015 au existat unele evoluţii, care nu sunt de ordinul remarcabilului, dar care trebuie menţionate în şirul celor care marchează progrese. Cea mai importantă schimbare, în opinia mea, este modificarea legislativă care a obligat toţi radiodifuzorii să-şi declare proprietarul. Deşi acest lucru nu va îmbunătăţi lucrurile în mod practic, pentru consumatorii de rând, însă este un prim pas necesar pentru a înfăptui anumite reforme care să reducă din pericolul şi efectul concentrării audiovizualului în mâinile unor oameni. Este ca o piatră de temelie care s-a pus, dar construcţia propriu-zisă încă urmează să se facă. Deşi cu foarte mare întârziere, un alt domeniu în care s-au pus bazele unei construcţii, care poate schimba mult din realitatea audiovizualului cu care ne-am obişnuit, este lansarea Programului de tranziţie de la televiziunea analogică la cea digitală. În rest, au fost şi alte evoluţii pozitive la capitolul produse media, platforme de dezbateri media, însă ele nu au potenţialul de a schimba foarte mult lucrurile din domeniu. Anul 2015 a fost un an în care trendul ascendent, progresiv s-a oprit, un an care nu a dat semne că lucrurile se vor îmbunătăţi. Spre exemplu, pe mine m-a îngrijorat în mod deosebit comportamentul Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, care a adoptat mai multe decizii contestabile, care reduc accesul la informaţia de interes public sub motivul protecţiei datelor cu caracter personal. În 2015 Camera Înregistrării de stat şi Comisia Electorală Centrală au fost ţinta unor controale inopinate din partea Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal şi a unor decizii restrictive pe baza unor pretinse fapte de prelucrare ilegală a datelor cu caracter personal. După ce pe parcursul atâtor ani s-a luptat pentru transparenţă şi acces la informaţie elaborându-se şi adoptându-se atâtea acte normative care să le asigure, o instituţie distruge totul cu atâta tupeu şi declarând inocent că aşa prevede legea.
 
  • Deşi, prin diferenţă cu starea generală din ţară în domeniul media degradarea nu a fost la fel de sesizabilă, totuşi au apărut semne negative care sugerează că urmează un declin. Din această perspectivă, mă tem că 2016 ne va aduce primele dezamăgiri: diversitatea surselor media se va reduce, unele vor falimenta, salariile jurnaliştilor vor scădea, iar pe fundalul reducerii locurilor de muncă, a finanţelor, dependenţa faţă de patronii existenţi va creşte, crescând şi fenomenul manipulării şi autocenzurii.