Eşti aici

ONG-urile de media cer CCA să investigheze cauzele reale ale sistării emisiei unor posturi tv de către Compania Moldtelecom

21 Ianuarie 2016
2310 afişări
Organizațiile de media își exprimă îngrijorarea față de cazurile tot mai frecvente semnalate de radiodifuzori din R. Moldova în legătură cu sistarea de către operatorul naţional de telecomunicaţii „Moldtelecom” a emisiei unor posturi tv, care transmiteau imagini de la protestul din 20 ianuarie 2016 din faţa parlamentului.

Potrivit Jurnal TV, oameni din toată ţara au telefonat la redacţie şi au trimis mesaje privind sistarea emisiei Jurnal TV. Totodată, mai multe semnale apărute în presă și pe rețele de socializare au constatat blocarea de către Moldtelecom și a altor posturi TV care transmiteau evenimentele din fața parlamentului - TV7, Moldova 1, Canal 2, Canal 3, ProTV Chişinău, Publika TV şi Prime.

Este alarmant și faptul că la numeroasele apeluri ale cetățenilor, serviciile suport  clienți și asistență tehnică nu au răspuns miercuri, 20 ianuarie, pentru a clarifica situația. În acest context, explicațiile postate joi, 21 ianuarie, pe site-ul companiei de către administrația acesteia, precum că Moldtelecom ar fi devenit ”ținta unui atac cibernetic” nu sunt pe măsură să convingă radiodifuzorii și consumatorii de media.

Precizăm că astfel de sistări au fost semnalate de radiodifuzori și consumatori și în luna septembrie, 2015, când de asemenea a fost sistată emisia unor posturi TV care transmiteau imagini de la un alt protest de amploare.

Condamnăm astfel de incidente și le calificăm drept încălcări grave ale libertății cetățenilor de a fi informați și dreptului jurnaliștilor de a difuza informații. Solicităm Consiliului Coordonator al Audiovizualului să investigheze cauzele reale ale sistărilor de emisie din 20 ianuarie de către Moldtelecom și să informeze societatea despre măsurile luate.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Comitetul pentru Libertatea Presei
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Centrul  ”Acces-Info”
Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova
Centrul de Investigații Jurnalistice