Eşti aici

PAS vrea să readucă Teleradio-Moldova sub control parlamentar. Mandatul șefilor TRM și membrilor Consiliului de Supraveghere ar putea să înceteze odată cu intrarea în vigoare a inițiativei

18 Octombrie 2021
915 afişări
Mandatul actualilor membri ai Consiliului de Supraveghere (CS), al directorului general și adjuncților Companiei Teleradio-Moldova (TRM) ar putea să înceteze de drept la data intrării în vigoare a mai multor amendamente ale Codului serviciilor media audiovizuale, propuse de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) printr-un proiect de lege. Modificările vizează printre altele instituirea unui mecanism de control parlamentar asupra TRM și modul de alegere a membrilor CS TRM și pe cei ai Consiliului Audiovizualului. 

Proiectul de lege a fost prezentat pe 18 octombrie de trei deputați PAS, în cadrul unui briefing de presă. „În spațiul public și în petițiile către noi au fost semnalate o serie de încălcări făcute de CS TRM și managementul TRM prin nerespectarea deontologiei, nerespectarea principiului transparenței decizionale, nereguli administrative și financiare. Astfel, proiectul de lege prevede revizuirea mecanismului de constituire a componenței CS TRM, instituind o claritate în acest sens, și reprezentare proporțională în procesul de desemnare a candidaților la funcția de membru al CS TRM”, a explicat deputata PAS Marcela Adam

Potrivit deputatei, prevederile „vor permite responsabilizarea furnizorului public național de servicii media, compania Teleradio-Moldova, prin instituirea unui mecanism de control parlamentar și prin reformarea organului de supraveghere a activității sale – Consiliul de Supraveghare și Dezvoltare”. „Întoarcerea sub control parlamentar a furnizorului public național de servicii media este firească, având în vedere că până la 1 ianuarie 2019 compania TRM a fost permanent sub control parlamentar. Prin decizia guvernării, din 2018, a fost scoasă de sub control parlamentar și a fost plasată în subordinea Consiliului Audiovizualului, ceea ce, de fapt, reprezintă un non-sens atât timp cât CA exercită, în condiții de egalitate, controlul asupra modului în care toți furnizorii de servicii media își îndeplinesc obligațiile conform Codului serviciilor media audiovizuale. Subordonarea TRM față de CA a dus la deteriorarea gravă a imaginii companiei și la scăderea calității produsului oferit de către furnizorul public național de servicii media”, a adăugat Marcela Adam.

Președinta comisiei de profil, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a precizat că modificările țin și de revizuirea mecanismului de constituire a componenței CA. Documentul a fost înregistrat ca inițiativă legislativă pe 14 octombrie și urmează să fie supus dezbaterilor publice. 
 


Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm cele mai importante articole, dar și pe Facebook, Instagram și Twitter.
 

Sursa foto: Parlament.md