Eşti aici

Politicienii și mass-media, un tandem manipulator imbatabil?

27 Aprilie 2016
1794 de afişări
Gheorghe BUDEANU,
jurnalist

 
Iată că, după vreo 30 de ani în care partea bună a confraților mei de profesie a luptat pentru libertatea de exprimare și pentru a forma, în societatea noastră, o presă liberă, ne-am pomenit că trebuie să scoatem azi, în prim-planul discuțiilor, și subiecte despre jurnalişti care stau la cheremul politicienilor. E grav, fraților. Ba chiar e criminal să admitem așa ceva, în situaţia în care tot noi recunoaștem că Republica Moldova este condusă de un clan politic suspectat de crimă.
 
Afirm acest lucru deoarece, astăzi, mult prea mulţi jurnaliști sunt pe rol de florete în exercițiile de scrimă politică ale unor grupări mafiote depravate. Ori s-au lăsat transformaţi în plutoane de avangardă obligate, prin manipulare, să creeze breșe pentru trecerea acestor grupări criminale spre pârghiile de acaparare a statului.
 
Cred că afirmațiile mele - deși prea drastice - sunt susținute, înainte de toate, de jurnaliștii din generațiile mai înaintate, care în anii de eliberare națională, apoi în primii ani de Independență ai Republicii Moldova, s-au avântat în luptă, storcându-și entuziasmul și sperând cu naivitate că ei forțează transformările spre bine, şi că acestea numaidecât se vor întâmpla: democrație, clasă politică maturizată, libertate de exprimare, presă liberă… Răstimp, politicienii noștri au deprins foarte repede viclenia de a folosi presa drept resort de carieră, dar și drept colac de salvare…
 
Totuși, ziariștii mai înaintați (inclusiv în vârstă) nu acceptau, acum câțiva ani, rolul de elementare scule ale politicienilor și puțini dintre ei au format cu aceștia tandemuri de manipulare a opiniei publice. Cei care înțelegeau că sunt folosiți în scopuri macabre se opuneau și scoteau adevărul în fața lumii. E suficient să amintesc, în acest sens, exemplul liderului PPCD, Iurie Roșca, pe care mass-media l-a „sfințit” ca lider național, dar tot mass-media, adică ziariștii, l-au și „îngropat”.
 
Sunt convins că majoritatea ziariștilor de astăzi își dau seama că sunt folosiți pe post de scule de manipulare - problema e că nu se mai revoltă, că acceptă condiția de sclavi ai stăpânului și consideră acest lucru o normalitate. Pe unii dintre ei nici nu-i mai mustră conștiința pentru lipsa de deontologie profesională și de integritate morală. Am rămas uimit văzând cum o ziaristă făcea haz de necaz pe Facebook cu un coleg de-al ei: noi, jurnaliugi… Mă doare să cred că, trecuți prin metamorfozele absurdistanului moldovenesc, jurnaliștii au fost transformați de către politicieni și oligarhi în jurnaliugi; că, din câini de pază ai societății, au devenit, vorba unui coleg de breaslă, „cățele cuminți care mulg politicienii și latră doar în direcția indicată de stăpân”. Mai rău, acceptă să fie ceea ce presupuneam acum câțiva ani - killeri mediatici. Căci, este suficient să urmărești de câteva ori un post sau altul de televiziune și îndată îți dai seama cine sunt killerii mediatici de serviciu.

Da, au fost ani în care, vorba vine, săream și noi calul, dar o făceam pentru cauze nobile, scoțându-i în țeapă pe acei care otrăveau cursul normal al lucrurilor. Azi, însă, ziariștii din cele mai mari grupuri de presă - ca să fie mai clar despre cine este vorba - cunosc lucrurile murdare ale oligarhilor care îi stăpânesc, dar continuă fără scrupule să mănânce flori și să vorbească fluturi. Mai trist e că oligarhii respectivi, fiind în rivalitate, și-au transformat jurnaliștii în haite de câini care se huiduiesc și între ei. Şi dacă urmăreşti puţin cum se înveninează reciproc reporterii celor câteva televiziuni pe care le avem, şi dacă mai cunoşti şi unele subtilităţi, îţi dai seama cât de amară este în aceste timpuri pâinea pe care ți-o obții ca angajat în mass-media. Dar merită oare, această pâine, o atare degradare umană şi profesională?

Este departe de mine gândul să spun că ziariștii din mass-media lui Plahotniuc gândesc în totalitate precum „cardinalul din umbră” al politicii moldovenești; cei de la Jurnal Trust Media - ca refugiaţii și condamnaţii Victor şi Viorel Țopa; cei de la Vocea Basarabiei - ca arestatul politician Vlad Filat sau cei de la TV 7 - ca politicianul Chiril Lucinschi. Se vede de la o poștă însă, mai ales din unele materiale pe care le pun pe post, că ei fac ceea ce gândesc patronii lor politici, că sunt în tandem cu ei. Iar din aceste tandemuri iese ceea ce avem - o societate furată, cu risc de regim autoritar, dezamăgită, debusolată și fără presă liberă. Cu excepţia a câteva oaze care există datorită sprijinului unor donatori internaționali, precum sunt Radio Europa Liberă, Radio Chișinău, Ziarul de Gardă și alte câteva.

Când vezi cele ce se întâmplă, îți vine să strigi: politicienii au înhămat jurnaliștii!

…Deja a anunțat înrolări masive de jurnaliști politicieni precum Dodon. Alde Shor şi  Usatâi cu certitudine îi călca pe urme...Şi grijă mi-este că și aceștia vor găsi ușor plutoane întregi dintre colegi de-ai mei pentru a-i plasa cu misiune de ariergardă: jurnaliugi, câini turbați, killeri mediatici, cățele cuminți care mulg politicienii și latră doar în direcția indicată de stăpân… Știind acestea, oare să nu ne fie scârbă atunci când vedem în ce am transformat această admirabilă profesie a noastră?

Știu că-i ușor să faci din deget dintr-o parte - dar am făcut-o colegial, între noi, pe platforma noastră mediatică şi fără a scoate gunoiul din casă. Am făcut-o pentru a vă sugera nevoia de o baie morală, după care să încercăm a așeza lucrurile în normalitate, așa cum muți dintre noi o știu a face. Altminteri, jurnaliștii, lăsându-se mobilizați de actualii politicieni și oligarhi amorali, fac un tandem manipulator monstruos și devin copărtași la povestea de insucces a Republicii Moldova.
 
_____________
Acest material este publicat în cadrul proiectului  “Campanii de advocacy pentru asigurarea transparenței proprietății media, a accesului la informație, promovarea valorilor și integrării europene”, implementat de CJI, care la rândul său face parte din proiectul „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, implementat de FHI 360. Acest material este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau a Guvernului SUA.