Eşti aici

Posturile „NTV Moldova„ și „Accent TV” avertizate public pentru instigare la ură

10 Februarie 2017
2775 de afişări
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a avertizat public posturile de televiziune „NTV Moldova” și „Accent TV”, în ședința sa din 10 februarie 2017, pentru mai multe reportaje discriminatorii în cadrul campaniei electorale. Sancțiunea vine după ce membra CCA, Mariana Onceanu-Hadîrcă s-a autosesizat referitor la difuzarea, în perioada 06-13 noiembrie 2016, de către posturile „NTV Moldova” și „Accent TV” a unor materiale care incită la ură pe considerente de religie și a solicitat în ședința din 8 decembrie 2016 analiza acestor materiale video din punctul de vedere al respectării legislației în vigoare.  

Astfel, au fost monitorizate principalele buletine de știri de la posturile „NTV Moldova” și „Accent TV”,  în special,  reportajele intitulate: „Atac asupra bisericii”, „Sandu - promotorul homosexualilor” și „Sandu - speranța imigranților sirieni”, difuzate la „NTV Moldova” și un material la subiectul „imigranților sirieni”, difuzat la „Accent TV”. În urma monitorizării efectuate s-a constatat încălcarea Art. 6 alin. (1) din Codul audiovizualului, care stipulează: „Radiodifuzorului îi este interzisă difuzarea de programe care conțin orice formă de incitare la ură pe considerente de rasă, religie, naționalitate, sex. Este interzisă utilizarea limbajului sexist și a imaginilor violente și degradante ale femeilor și bărbaților.”

Potrivit membrei CCA, Mariana Onceanu-Hadîrcă, în cazul acestor materiale a fost încălcat nu numai Codul deontologic al jurnalistului, dar și Codul de conduită al radiodifuzorilor, și anume, Art 13: „Radiodifuzorii sunt datori să nu discrimineze nici o persoană pe motive de rasă, etnie, religie, sex, vârstă, orientare sexuală ori dizabilități și să nu instige la ură și violență atunci când relatează fapte sau își exprimă opiniile”.

În cazul subiectului ce relatează despre imigranții sirieni, unde se spunea că Maia Sandu, candidata la prezidențiale, i-ar fi susținut pe imigranții sirieni să ajungă în țara noastră, Mariana Onceanu-Hadârcă a menționat:  „Eu insist că nu este doar dezinformare și falsuri promovate, dar este și instigare la ură prin felul cum a fost montat materialul, în cazul în care sunt date acele interviuri ale presupușilor sirieni, ele sunt montate pe imagini cu violențe, cu mizerii, preluate din spațiul european, din acele tabere unde ei se află, tocmai pentru a trezi și a inocula această frică, dezaprobare și intoleranță față de ceea ce se întâmplă. Sunt exagerări clare în acest sens. Eu nu cred că noi trebuie să tolerăm acest lucru, pentru că riscăm să transformăm spațiul audiovizualului în asemenea războaie deschise și foarte urâte.”

În proiectul de decizie al CCA se stipulează că prin difuzarea acestui reportaj „s-a sugerat și s-a promovat ideea că refugiații sirieni și arabi sunt violenți și constituie un pericol iminent pentru Moldova, provocând, în acest fel, situații de fobie și de intoleranță în societate față de respectiva comunitate”.

Membrii CCA au votat unanim pentru sancționarea cu avertizare publică a posturilor „NTV Moldova” și „Accent TV”.

Prezenți la ședință, reprezentanții celor două posturi de televiziune nu au calificat materialele puse în discuție drept unele care instigă la ură și au declarat că nu consideră în aceste cazuri încălcări ale legislației în vigoare. „Materialul cu doamna Sandu a fost un editorial. Noi am expus opinia redacției, nu văd incitare la ură. Față ce ceea ce au făcut alte televiziuni, noi suntem copii mici”, a motivat reprezentantul „NTV Moldova”. Iar reprezentantul „Accent TV” a susținut că reportajul cu sirienii ar fi fost un material neutru și echilibrat, unde „chiar și titlul nu a fost unul afirmativ, ci cu semn de întrebare la sfârșit”.

La solicitarea membrului CCA, Nicolae Damaschin, s-a votat pentru monitorizarea, timp de 7 zile, a concepției generale a postului de televiziune „NTV Moldova” în raport cu condițiile de eliberare a licenței de emisie.

Tot în cadrul ședinței din 10 februarie curent, CCA a prelungit licența de emisie a postului de televiziune „Accent TV”, pentru o perioadă de 7 ani. Olga Guţuţui şi Mariana Onceanu-Hadârcă au votat împotriva acestei decizii, declarând că „în timpul campaniei electorale prezidențiale postul de televiziune nu şi-a respectat telespectatorii”.