Eşti aici

Președintele parlamentului cere recompensă morală de 30 de mii de euro de la o instituție media care l-ar fi defăimat

24 Iunie 2016
1498 de afişări
Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins, pe 13 iunie curent, demersul Judecătoriei Centru din municipiul Chișinău privind emiterea unui aviz consultativ despre modul de aplicare a articolului 15 din Legea cu privire la libertatea de Exprimare și art.l 267, lit. a din Codul de procedură civilă  în acțiunea speaker - ului Andrian Candu împotriva ÎCS „Jurnal de Chișinău Plus” SRL privind apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, compensarea prejudiciului moral.

Andrian Candu a acționat în judecată postul Jurnal TV pentru „informații defăimătoare” în adresa sa și a cerut, între altele, despăgubiri morale în valoare de 30.000 de euro. Reclamantul se referea la emisiunea  „Mai pe Scurt” din 2 iunie 2015, în special, la subiectul intitulat „Tâlharul cu chip mieros”, în care, potrivit cererii depuse în judecată de Andrian Candu,  s-au adus „afirmații denigratoare”, cum ar fi: „Cine este de fapt acest Candu?” „Insul care ne minte”, „Insul care a colaborat la mai multe crime”, „Insul care le-a furat unor copii viitorul”, „Călăul care își vizitează victimele”, „Tâlharul cu chip mieros”. Materialul a fost difuzat în contextul Zilei Internaționale a Copiilor, după o vizită a lui Andrian Candu la un Spital pentru copii.

De cealaltă parte, Jurnal TV nu consideră că a răspândit informații false și afirmă că a exprimat doar judecăți de valoare. În răspunsul dat de Jurnal TV reclamantului se menționează: „Dvs. aţi axat cererea prealabilă pe presupunerea că noi am răspândit relatări false cu privire la fapte, însă această abordare este total eronată, dat fiind că în emisiunea de autor „Mai pe scurt”, fapt recunoscut de dvs. în aceeaşi cerere, sunt făcute publice opinii şi analize despre anumite persoane şi evenimente, ceea ce în mod automat le califică sub noţiunea de judecăţi de valoare”. 

În cererea prealabilă, demnitarul a solicitat instituției media să publice doar o dezmințire cu scuzele de rigoare, fără să amintească de recompensa financiară. În urma acestui fapt, avocatul Jurnal TV a fost îndreptățit să ceară în ședința de judecată scoaterea de pe rol a capătului de cerere privind compensarea prejudiciului moral, pe motivul neepuizării procedurii prealabile de către reclamant.

CSJ a considerat  că „nerespectarea procedurii prealabile constituie temei de restituire a cererii de chemare în judecată (art. 170 alin. (1) lit.a) CPC), iar dacă cererea a fost primită, instanța în temeiul art. 267 lit. a) CPC, scoate cererea (capătul de cerere pentru care nu s-a respectat procedura prealabilă) de pe rol”. 

În Încheierea CSJ din 13 iunie curent  se mai spune că  „Momentul scoaterii cererii de pe rol îl stabilește instanța de judecată care judecă fondul”.

Pe pagina sa de FB, președintele Parlamentului, Andrian Candu,  a explicat că a solicitat o recompensă de 30.000 de euro „pentru achiziționarea a două pătucuri speciale (chirurgicale) pentru copiii ce au suferit arsuri grave”.