Eşti aici

Reacții după ce un polițist a sugerat instanței să suspende activitatea Jurnal TV pentru un an în cadrul unui proces contravențional pentru calomnie

13 Ianuarie 2022
1998 de afişări
Jurnal TV a anunțat că un angajat al Inspectoratului de Poliție  Buiucani a inițiat un proces contravențional pentru calomnie împotriva televiziunii, după difuzarea unei investigații jurnalistice, și a recomandat instanței de judecată sistarea activității canalului pentru un an.  Reprezentanții postului de televiziune au catalogat cazul drept un atac, iar ONG-urile de media au condamnat acțiunile oamenilor legii, calificându-le drept abuzive. 

Potrivit procesului-verbal cu privire la contravenție, șeful Secției securitate publică al Inspectoratului Buiucani, Alexandru Spoialo, a constatat că firma Reforma Art, care deține licența de emisie pentru Jurnal TV, ar fi calomniat o persoană în cadrul unor programe difuzate la TV. „Cetățeanul Butnaru Valentin [proprietarul televiziunii, n.r.], în calitate de administrator al ÎCS Reforma Art SRL, la 24.07.2021 și 28.07.2021 a admis difuzarea în cadrul unui program informativ de știre la postul de televiziune Jurnal TV a unor informații false și defăimătoare privind învinuirea în săvârșirea unei infracțiuni de către cetățeanul Grabovschi Vitalie, fapt prin care a fost lezată onoarea, demnitatea personală și reputația profesională”, a scris Spoialo în procesul-verbal. Potrivit Jurnal TV, Spoialo a  expediat cauza la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, cu recomandarea de a priva televiziunea de dreptul să-și desfășoare activitatea pe un termen de un an.

Totodată, juriștii specializați în domeniul mass-media precizează că procesul contravențional a fost pornit în privința administratorului persoanei juridice fondatoare a postului de televiziune Jurnal TV și nu împotriva instituției mass-media.

Potrivit legislației, calomnia însoţită de învinuirea în săvârșirea unei infracţiuni se sancționează cu amendă de la 3.000 de lei la  4.500 de lei în cazul persoanelor fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 40 la 60 de ore. În cazul persoanelor juridice, amenda este între 4.500 - 9.000 de lei aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu privarea de dreptul de a deţine anumite funcţii sau de dreptul de a desfăşura anumite activităţi pe un termen de la 6 luni la un an. 

„Grabovschi este fostul șef al Inspectoratului de Poliție Dubăsari, vizat într-o investigație Jurnal TV din iulie 2021, alături de alți doi polițiști, Ion Țărnă și Alexei Vîzdan, care ar fi implicați în contrabanda cu țigări. Invocând încălcarea articolul 70 al Codului contravențional, polițistul a recomandat instanței de judecată lipsirea postului nostru de televiziune de dreptul de a desfășura activitate pe un termen de un an”, scrie Jurnal TV.

Media Azi nu a reușit să obțină o reacție din partea reprezentanților Inspectoratului de Poliție Buiucani. Potrivit Jurnal TV, Alexandru Spoialo s-ar afla în concediu. „Din cadrul documentării cazului a fost stabilit că există probe și a fost perfectat proces verbal”, a declarat în schimb Oleg Bîrliba, șeful inspectoratului. 

Administrația Jurnal TV a catalogat incidentul drept un atac. „În speță, acest caz este, pe de o parte, ridicol, pe de altă parte, absurd. Nu ne rămâne decât să regretăm. Și regretăm nu cazul, ci încetineala cu care avansează societatea noastră pe calea progresului”, a declarat Val Butnaru, proprietarul companiei Reforma Art. 

MAI: „LIBERTATEA PRESEI ESTE UNA FUNDAMENTALĂ PENTRU NOI”

Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Iurie Podarilov, a comentat cazul Jurnal TV pe 13 ianuarie, în cadrul unui briefing. „Libertatea presei este fundamentală pentru noi. Respectarea prevederilor legale în toate acțiunile angajaților Poliției este una dintre prioritățile conducerii IGP. Eu nu voi admite niciodată abuzuri, or orice încălcare a cadrului legal va fi sancționată corespunzător”, a declarat el. 

Șeful IGP a adăugat că, în funcție de rezultatele examinării dosarului în instanță, „în cazul în care vor fi constatate abateri sau încălcări de alt gen în acțiunile agentului constatator, în privința acestuia va fi pornită ancheta internă pentru a determina care au fost cauzele și condițiile care au dus la admiterea acestor încălcări și, după caz, sancționarea corespunzătoare”. „Pentru noi este important ca pe viitor să nu fie admise astfel de situații. Legea este lege pentru toți, iar noi vom insista la neadmiterea abuzurilor în acțiunile polițiștilor și respectarea de către toți membrii societății a prevederilor legale”, a conchis șeful IGP, Iurie Podarilov. 
 
Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Viorel Cernăuțeanu, a precizat că Poliția este obligată să acționeze imediat la orice sesizare a cetățenilor. „Poliția nu este cea care decide, ea constată. (...) Corespunzător, orice agent constatator, în cazul dat polițistul, este obligat să acționeze imediat la orice sesizare a cetățeanului – fie ea contravențională sau penală. În cazul în care un agent constatator nu întreprinde anumite acțiuni la sesizarea unui cetățean, indiferent din ce categorie face parte cetățeanul respectiv, s-ar prezuma că acest agent constatator fie nu-și onorează obligațiile sale funcționale, fie manifestă neglijență în activitatea sa. Nu putem cataloga din pripă aceste acțiuni ca fiind legale sau ilegale. Instanța de judecată este cea, care va aprecia și va stabili dacă cineva se face vinovat în fapta respectivă. Polițistul nu a aplicat nici o sancțiune”, a precizat Cernăuțeanu.
 
POZIȚIA CA ȘI A ONG-URILOR DE MEDIA 

Organizațiile neguvernamentale de media au condamnat printr-o declarație publică „acțiunile abuzive ale Inspectoratului de Poliție Buiucani, manifestate prin intentarea unui proces contravențional împotriva postului de televiziune Jurnal TV și cere autorității să se abțină pe viitor de la practicile de încadrare juridică defectuoasă și eronată a acțiunilor jurnaliștilor în fapta prevăzută de Codul contravențional (Calomnia)”. „Reamintim angajaților Inspectoratului de Poliție Buiucani că, potrivit prevederilor Legii privind libertatea de exprimare, statul garantează libertatea de exprimare a mass-mediei și nimeni nu poate interzice sau împiedica mass-media să răspândească informații de interes public decât în condițiile legii”, scrie în declarația ONG-urilor.

Și CA și-a exprimat îngrijorarea față de acțiunile angajatului Inspectoratului de Poliție Buiucani, prin care, potrivit Consiliului „aduce atingeri libertății de exprimare”. „ Menționăm că, potrivit art. 10 alin. (3) din Codul serviciilor media audiovizuale (CSAM), constrângerea sau exercitarea presiunii prin amenințare ori intimidare a jurnaliștilor atrage răspundere contravențională și, după caz, penală”, se arată într-un comunicat al CA.

CA a anunțat că s-a autosesizat din oficiu pe acest caz și îl va examina în cadrul următoarei ședințe publice. „Consiliul Audiovizualului atenționează asupra faptului că este singura în drept să dispună suspendarea sau revocarea unei licențe de emisie a unui furnizor de servicii media audiovizuale”, scrie CA. 

La sfârșitul lunii august, Consiliul Audiovizualului a sancționat cu avertizare publică postul de televiziune Jurnal TV pentru că nu a oferit drept la replică unui fost și unui actual polițist de la Inspectoratul de Poliție Dubăsari, într-un reportaj în care au fost vizați. În cadrul materialului, jurnaliștii au relatat că Alexei Vîzdan și Ion Țărnă ar fi pătruns cu forța în sediul Jurnal TV, după ce au figurat în mai multe materiale difuzate de televiziune. Aceștia au depus patru plângeri la CA împotriva Jurnal TV.
 


Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm cele mai importante articole, dar și pe Facebook, Instagram și Twitter.