Eşti aici

Regulamentul CSM privind depersonalizarea hotărârilor judecătorești este contestat de către juriști și magistrați

08 Februarie 2017
3101 afişări
Media Azi a scris luni, 6 februarie, despre îngrijorarea venită din partea unor jurnaliști de investigație și consumatori de media cu privire la un regulament al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind noul mod de publicare a hotărârilor pe portalul unic al instanțelor judecătorești. Subiectul continuă să se afle în atenția opiniei publice și a fost criticat de unii magistrați în cadrul ședinței de marți, 7 februarie, a CSM.

În conformitate cu prevederile regulamentului CSM, în hotărârile judecătorești publicate pe portalul instante.justice.md nu se va indica numele persoanelor participante la proces. Același regulament stabilește că „asistentul judiciar este obligat: la necesitate, să depersonalizeze hotărârea judecătorească”. 

Potrivit jurnaliștilor de investigație Alina Radu și Cornelia Cozonac,  acest regulament constituie „un pas înapoi fără precedent în istoria transparenței Republicii Moldova”. La fel, avocata Tatiana Puiu, solicitată de Media Azi să comenteze noile prevederi, ne-a declarat că este vorba despre o decizie arbitrară a CSM și că o astfel de practică nu există în cazul organismelor internaționale. „Curtea Europeană a Drepturilor Omului publică în baza sa de date HUDOC numele integral al reclamanților sau data nașterii, sau locul de trai”, a menționat Tatiana Puiu.

Subiectul depersonalizării hotărârilor judecătorești s-a aflat în discuție și în cadrul ședinței de marți, 7 februarie, a CSM. Portalul bizlaw.md citează obiecția adusă la această ședință de către președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi. „Trebuie să revenim asupra regulamentului. Aici e depășită legislația și sunt interpretate extensiv așa-numitele reguli cu privire la încălcarea datelor cu caracter personal. Nu este corectă atitudinea care s-a luat față de depersonalizare. Acolo nu se scrie niciun nume, nimic. Pe site-ul CSJ cum s-au publicat hotărârile, așa și se vor publica, indiferent de decizia Agenției (n.r. – Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești) sau a Ministerului Justiției. De ce la Curtea Europeană nu se încalcă drepturile omului dacă se publică hotărârile, dar în Moldova se încalcă? În momentul în care ai depus cererea de chemare în judecată și ai intrat în spațiul public, asumă-ți această responsabilitate”, a reiterat președintele CSJ.

Potrivit bizlaw.md, membrii CSM au decis să organizeze o ședință comună cu Ministerul Justiției și Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești, la care să fie invitați și reprezentanții Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. Ulterior, la următoarea ședință, CSM va veni cu soluții.

Și juriștii de la Asociația Promo-LEX au difuzat miercuri, 8 februarie, o opinie juridică în care consideră că „Ministerul Justiției și Agenția de Administrare a Instanțelor de Judecată interpretează extensiv prevederile Legii nr. 133 cu privire la protecția datelor cu caracter personal, iar referințele făcute la situația că, publicarea numelui și prenumelui ar încălca drepturile persoanelor implicate în procesul de efectuare a Justiției, sunt eronate”.

Promo-LEX susține că „nu există temeiuri legale pentru a nu publica pe paginile web ale instanțelor de judecată informații care ar conține numele, prenumele persoanelor implicate în procesul de efectuare a actului de justiție”. Totodată, juriștii de la această asociație reamintesc că mai multe legi – „Codul de Procedură Penală (art. 18), Codul de Procedură Civilă (art. 23), Legea privind organizarea judecătorească, punctul 9 al Regulamentul privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești pe portalul unic al instanțelor judecătorești stabilesc principiul publicității procedurilor”.

Recent, pe Internet a fost plasată petiția: "Dorim căutarea după nume și prenume să fie inclusă în motorul de căutare pe portalul instanțelor de judecată din RM", care a acumulat deja peste o sută de semnături.