Eşti aici

Trei angajaţi ai Penitenciarului nr. 13 sunt acuzaţi în dosarul jurnalistului Vadim Ungureanu

02 Octombrie 2015
1852 de afişări
Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a expediat Judecătoriei sect. Centru cauza penală de învinuire a trei angajaţi ai Penitenciarului nr.13 din Chişinău pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu în cazul jurnalistului Vadim Ungureanu, se arată într-un comunicat de presă, transmis de Procuratura Generală, vineri, 2 octombrie.
Procesul penal a fost declanşat în baza plângerii depuse de către Vadim Ungureanu, reporter la portalul deschide.md, care reclama acţiunile ilegale comise de colaboratorii Departamentului Instituții Penitenciare (DIP). Acum un an aceștia l-au reținut în timp ce obținea de la Dan Chiriţa, şeful Centrului de Monitorizare al Inspectoratului General de Poliție, date cu caracter personal despre mai mulţi artişti din Moldova. Angajații DIP l-au deținut ilegal  timp de trei zile în incinta Penitenciarului nr. 13.

În cadrul urmăririi penale, procurorii au stabilit că, deşi jurnalistul urma să fie plasat într-o celulă separată, acesta a fost ținut împreună cu cinci  persoane condamnate pentru comiterea infracţiunilor deosebit de grave. În opinia procurorilor, angajații penitenciarului i-au lezat drepturile și au admis presiuni psihice.
Totodată, pentru a-l intimida pe jurnalist, inculpaţii i-au organizat pe teritoriul închisorii plimbări, deplasări şi convorbiri cu persoane neidentificate, interesate şi afectate de informaţiile publicate de el, cerându-i, prin ameninţări, dezminţirea lor oficială.
Astfel, dacă vor fi recunoscuţi culpabili, angajaţii penitenciarului ”riscă amendă sau închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani”, se spune în comunicatul Procuraturii Generale.
Sursă foto: http://www.procuratura.md/