Eşti aici

TV şi internetul – în topul surselor de informare preferate de moldoveni

24 Aprilie 2014
3562 de afişări

Televiziunea rămâne a fi principala sursă de informare a cetăţenilor din Republica Moldova, pe locul doi şi trei situându-se, respectiv, internetul şi radioul. Cărţile şi ziarele sunt opţiunile cel mai puţin preferate de moldoveni în clasamentul mijloacelor de informare, fiind citite zilnic de numai 9% din populație – se arată în Barometrul Opiniei Publice (BOP), prezentat joi, 24 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă de către experţii Institutului de Politici Publice (IPP).

Televiziunea
Potrivit celui mai recent BOP, zilnic, 81% dintre moldoveni privesc televizorul, pentru 66% din respondenţi televiziunea fiind cea mai importantă sursă de informare, iar pentru 35% – TV constituie cel mai de încredere canal de informare. Respondenții, care au afirmat că TV este cea ma importantă sursă media, cel mai des se informează de la posturile de televiziune Moldova 1 (30%), Prime TV (21%) şi  Jurnal TV (18%). Acestea sunt urmate de Pro TV și Publika TV cu 9%. La capitolul transmiterea obiectivă a știrilor politice, în opinia respondenţilor, Prime TV ocupă cea mai bună poziţie (64%), Jurnal TV (60%), Publika TV (59%), Moldova 1 și Pro TV (58%).
 
Internetul
Internetul se plasează pe locul doi în topul surselor de informare în Moldova cu aproape 15%. Internetul este accesat zilnic de 42% dintre intervievați, ceea ce este cu 4% mai mult decât datele BOP din noiembrie 2013. Aceasta denotă că internetul câştigă teren în faţa mass-mediei tradiţonale în Republica Moldova. Pentru 20% dintre respondenți internetul constituie cea mai importantă sursă de informare.

Radio
Radioul este ascultat zilnic de 40% dintre cei intervievaţi, ocupând locul trei ca sursă principală de informare. Pentru 6% din respondenţi, radioul este cea mai impotantă sursă de informare şi pentru 7% - sursa de informare în care au cea mai mare încredere.
 
Ziarele
Aproape 9% din respondenți au menţionat că citesc ziare în fiecare zi. Ziarele reprezintă cea mai importantă sursă de informare pentru 2% din respondenţi şi cea mai de încredere sursă de informare pentru 3% din respondenţi.

Totodată, 63% dintre intervievaţi consideră că au acces liber la infomație într-o măsură mare şi foarte mare, 30% - într-o măsură mică, iar 3% din respondenţi consideră că nu au deloc acces la informație.

Sondajul a fost efectuat în perioada 28 martie – 13 aprilie 2014, pe un eşantion de 1115 de persoane cu vârsta de 18 ani şi mai mult, din 76 de localităţi din Republica Moldova (cu excepția regiunii transnistrene). Cercetarea a fost realizată de Centrul de Analize și Investigații Sociologice, Politologice și Psihologice CIVIS. Marja de eroare este de ± 3%. 
 
Sursa foto: http://digitalriverblog.files.wordpress.com/