Viitorul BBC este un subiect perpetuu de dezbatere politică, notează sursa, guvernul premierului Boris Johnson sugerând recent că finanţarea companiei trebuie reformată.
Împreună cu o rată a inflaţiei estimată să atingă în aprilie un maxim de 30 de ani, de cel puţin 6%, îngheţarea costului taxei la nivelul actual 159 de lire sterline (circa 4.000 de lei moldovenești) ar oferi o oarecare uşurare oamenilor care se luptă cu creşterea bruscă a costurilor vieţii. Dar ar fi, de asemenea, o lovitură puternică pentru finanţele BBC, care încearcă să concureze cu instituţiile de ştiri finanţate privat şi cu alte servicii de streaming de divertisment finanţate prin abonamente.
În noiembrie, guvernul a lansat negocieri pentru a conveni cât va costa abonamentul, parte a unui acord de finanţare pe cinci ani, care urmează să înceapă în aprilie 2022. Secretarul pentru Cultură, Nadine Dorries, a spus că decontarea taxei va fi ultimul astfel de acord. „Acum este timpul să discutăm şi să dezbatem noi modalităţi de finanţare, susţinere şi vânzare de conţinut britanic excelent”, a spus ea pe Twitter.
BBC a refuzat să comenteze tweetul lui Dorries. Partidul Laburist de opoziţie a declarat că reducerea finanţării este motivată politic.
Producţia de ştiri a BBC este criticată în mod regulat de partidele politice din Marea Britanie. Acoperirea sa asupra problemelor legate de Brexit - esenţială pentru guvernul lui Johnson - a fost mult timp văzută ca fiind excesiv de critică de către susţinătorii părăsirii Uniunii Europene, mai notează Adevarul.ro.
Săptămâna trecută, un parlamentar conservator a spus că acoperirea BBC referitoare la petrecerile din reşedinţa lui Johnson din Downing Street în timpul restricţiilor cauzate de coronavirus a echivalat cu „o tentativă de lovitură de stat” împotriva premierului.
Sursa foto: BBC