Eşti aici

Schimbare pentru corporația media publică din Marea Britanie: Guvernul va reduce finanţarea BBC

17 Ianuarie 2022
483 de afişări
Guvernul Marii Britanii va reduce finanţarea radiodifuzorului public British Broadcasting Corporation (BBC), ordonând o îngheţare de doi ani a taxei pe care oamenii o plătesc pentru a viziona postul de radiodifuziune, scrie Adevarul.ro.

Viitorul BBC este un subiect perpetuu de dezbatere politică, notează sursa, guvernul premierului Boris Johnson sugerând recent că finanţarea companiei trebuie reformată.

Împreună cu o rată a inflaţiei estimată să atingă în aprilie un maxim de 30 de ani, de cel puţin 6%, îngheţarea costului taxei la nivelul actual 159 de lire sterline (circa 4.000 de lei moldovenești) ar oferi o oarecare uşurare oamenilor care se luptă cu creşterea bruscă a costurilor vieţii. Dar ar fi, de asemenea, o lovitură puternică pentru finanţele BBC, care încearcă să concureze cu instituţiile de ştiri finanţate privat şi cu alte servicii de streaming de divertisment finanţate prin abonamente.

În noiembrie, guvernul a lansat negocieri pentru a conveni cât va costa abonamentul, parte a unui acord de finanţare pe cinci ani, care urmează să înceapă în aprilie 2022. Secretarul pentru Cultură, Nadine Dorries, a spus că decontarea taxei va fi ultimul astfel de acord. „Acum este timpul să discutăm şi să dezbatem noi modalităţi de finanţare, susţinere şi vânzare de conţinut britanic excelent”, a spus ea pe Twitter.

BBC a refuzat să comenteze tweetul lui Dorries. Partidul Laburist de opoziţie a declarat că reducerea finanţării este motivată politic.

Producţia de ştiri a BBC este criticată în mod regulat de partidele politice din Marea Britanie. Acoperirea sa asupra problemelor legate de Brexit - esenţială pentru guvernul lui Johnson - a fost mult timp văzută ca fiind excesiv de critică de către susţinătorii părăsirii Uniunii Europene, mai notează Adevarul.ro. 

Săptămâna trecută, un parlamentar conservator a spus că acoperirea BBC referitoare la petrecerile din reşedinţa lui Johnson din Downing Street în timpul restricţiilor cauzate de coronavirus a echivalat cu „o tentativă de lovitură de stat” împotriva premierului.

Sursa foto: BBC