Eşti aici

Doi jurnaliști și un istoric, eliberați din detenție în China și Siria

09 Septembrie 2013
1657 de afişări

Doi jurnaliști și un academician au fost eliberați din detenție în China și Siria. Jurnalistul chinez fusese închis după ce Yahoo a furnizat autorităților conținutul e-mailurilor acestuia, în care discuta despre restricțiile impuse presei de către guvern, potrivit PC World. Într-un alt caz, un jurnalist italian și un academician din Beglia au fost răpiți în Siria în aprilie și eliberați duminică, arată ziarul La Stampa.

Shi Tao, jurnalistul chinez, a fost închis opt ani pentru schimbul de e-mailuri considerat incriminant de către autoritățile locale. Bărbatul, care era reporter și editor la un ziar chinez, a fost eliberat 15 luni mai devreme, fiind inițial condamnat la 10 ani. În 2004, el s-a plâns unui cunoscut printr-un e-mail de restricțiile impuse presei în ajunul aniversării a 15 ani de la masacrul din Piața Tiananmen. Informațiile din mail au ajuns, ulterior, pe un site american de promovare a democrației în China.

Compania Yahoo a cedat autorităților chineze informații despre cine a trimis e-mailul respectiv, astfel că jurnalistul a fost condamnat pentru dezvăluirea unor secrete de stat. Acțiunea Yahoo a atras multe critici din rândul organizațiilor pentru drepturile omului și chiar din partea legislatorilor americani, care în 2007 au deschis o investigație în acest sens. În timpul audierilor în Congres, reprezentanții Yahoo și-au cerut iertare pentru incident și au promis să ajute la eliberarea lui Shi. La ieșirea din închisoare, jurnalistul a refuzat să vorbească cu presa.

De asemenea, site-ul ziarului online La Stampa din Italia, unde era angajat jurnalistul Domenico Quirico, a informat că acesta era în drum spre casă duminică, după ce a fost închis în aprilie. Guvernul italian a spus că sirienii au eliberat și un academician belgian, istoric și profesor, pe nume Pierre Piccinin, care a aterizat tot la Roma. Premierul italian, Enrico Letta, a spus jurnaliștilor de la La Stampa că niciodată nu și-a pierdut speranța că Domenico va fi eliberat și să eforturile autorităților au fost încununate de succes.

Detalii despre răpirile celor doi nu au fost făcute publice. Potrivit La Stampa, în Siria răpirile jurnaliștilor de către miliții afiliate guvernului, grupuri de rebeli și rețele de crimă organizate au crescut mult ca număr în acest an. Quirico, în vârstă de 62 de ani, a mai fost răpit în August 2011 alături de alți trei jurnaliști în Tripoli, Libia. De data aceasta, el a dispărut în aprilie după ce trecuse granția Libanului spre Siria fără viză.

sursa foto: https://flickr.com/creativecommons