Eşti aici

Jurnaliști uciși, agresați și amenințați în Egipt

28 August 2013
2118 afişări

ONG-urile internaționale pentru apărarea libertăților presei au atras atenția asupra faptului că "un număr fără precedent" de jurnaliști este vizat de forțele armate egiptene în contextul protestelor violente din Cairo, informează cotidianul The Guardian. Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor și-a exprimat îngrijorarea după ce mai mulți reporteri, angajați ai unor instituții media internaționale și inclusiv de la The Guardian, au fost agresați sau reținuți în capitala egipteană în ultimele săptămâni.

Printre jurnaliștii care s-au confruntat cu probleme se numără o echipă de televiziune din Franța, ai cărei membri au fost reținuți 10 ore în urmă cu o săptămână după ce au transmis știri despre asediul forțelor armate asupra mocheii Fateh. Corespondentul The Guardian Partick Kingsley a fost reținut și el de două ori în timp ce transmitea din Piața Tahrir. Aceste incidente au fost urmate de uciderea prin împușcare unui cameraman Sky News și a unui ziarist din regiune în timpul violențelor care s-au răspândit în tot Egiptul.

Evenimentele s-au produs după ce serviciul guvernamental al informațiilor de stat din Egipt a acuzat mass-media, într-o declarație oficială, de distorsionarea situației din țara măcinată de proteste și de crearea unei imagini false. Sherif Mansour, coordonatorul de programe pe Orientul Mijlociu și Africa de Nord a Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor, a declarat pentru The Guardian că afirmațiile instituției de stat egiptene au stat la baza atacurilor asupra jurnaliștilor venite inclusiv din partea civililor. "După ce au redus la tăcere cu succes multe instituții media locale, guvernul încearcă acum să împiedice, să hărțuiască și să intimideze jurnaliștii străini", a explicat Mansour. 

La rândul său, redactorul-șef al ziarului Al Tahrir și corespondentul New York Times Ibrahim Essa, a scris un editorial în cotidianul american detaliind experiențele sale și ale colegilor săi legate de amenințări, intimidări și multiple rețineri. În prezent, lideri ai mișcării islamiste Frăția Musulmană instigă oamenii la ură împotriva jurnaliștilor, potrivit lui Essa, care a fost avertizat de unul dintre aceștia că va fi măcelărit. "E ca și când terorismul nu se va opri niciodată, iar soarta mea este să înfrunt moartea din cauza a ceea ce scriu și spun. Uneori, când plec spre muncă și îmi iau rămas bun de la soția și copiii mei, mă simt ca un soldat care face cu mâna familiei dintr-un tren în timp ce se îndreaptă spre luptă", a povestit jurnalistul. 

Un alt reporter, care a decis să rămână anonim, a scris un editorial pentru site-ul VICEdetaliind experiențele prin care a trecut în Cairo. Persoana respectivă a afirmat că mulți colegi și prieteni de-ai săi, din presă, au fost bătuți și reținuți în mod repetat în vreme ce încercau să publice articole pe care guvernul egiptean nu le-ar fi agreat. Peste 600 de suporteri ai președintelui îndepărtat de la putere Mohamed Morsi au fost uciși în 14 august, când forțele armate au intervenit cu buldozere și arme de foc pentru a distruge o tabără de protestatari, a mai arătat reporterul, menționând că printre victime se numără și patru jurnaliști. "Situația nu poate decât să se înrăutățească", a scris acesta. Jurnalistul a adăugat că a primit amenințări cu moartea din cauza articolelor pe care le-a publicat. În amenințări au fost vizate inclusiv persoane apropiate acestuia, motiv pentru care a ales să scrie sub anonimat. 

Președintele Federației Internaționale a Jurnaliștilor, Jim Boumelha, a declarat pentru The Guardian că s-a deschis sezonul agresiunilor asupra reporterilor în Cairo. "În anumite zile, este unul din cele mai periculoase locuri din lume din care să transmiți știri", a explicat oficialul.

sursa foto: http://www.flickr.com/creativecommons/