Eşti aici

Lviv 2013: Granițele estice ale UE, între progres și separare

27 August 2013
1434 de afişări

A noua ediție a conferinței media N-ost (Network for Reporting on Eastern Europe) are loc în Ucraina, la Lviv, între 3 și 6 octombrie. Tema conferinței din acest an - la care vor participa și jurnaliști moldoveni -  va fi conceptul de granițe și cum afectează acestea cetățenii și munca reporterilor. Conferința celebrează apropierea aniversării a zece ani de la cea mai mare expansiune a Uniunii Europene - cea spre est.

Pentru prima oară după căderea Cortinei de Fier, granițele externe ale UE s-au deplasat către Europa de Est în 2004, creând noi afilieri, dar și separări, arată site-ul organizației N-ost. În statele care au aderat la UE s-au creat precondiții pentru creștere economică și stabilitate democratică, dar acest lucru a însemnat și separarea unor zone cu istorie comună. În ultimii zece ani s-au facilitat vizitele familiale, comerțul și călătoriile pentru cumpărături, însă UE rămâne totuși o "fortăreață greu de pătruns pentru refugiații din lumea întreagă", arată N-ost.

Astfel, organizația ridică întrebările "Cum influențează granițele viețile oamenilor?", "Ce ne spun zonele de graniță despre atractivitatea UE, mai ales în contextul crizei euro?", "Care instituții și oameni de-o parte și de alta a graniței UE încorporează cu adevărat valorile Uniunii - și care păstrează doar o fațadă?", precum și "Care este strategia UE legată de Politica de Vecinătate și cât de mult își face simțită efectul pentru oamenii obișnuiți?".

Scopul conferinței Crossing B/orders (în română "Trecând granițe") este să provoace jurnaliști din țări UE și non-UE să facă schimb de idei și să se implice în proiecte de grup. În afară de conferința propriu-zisă, s-au format șase echipe de cercetare care își vor desfășura activitatea în Moldova, Lituania, Polonia, România, Belarus și Ucraina la sfârșitul lunii septembrie. Jurnaliști selectați să facă parte din aceste grupuri vor desfășura câte o investigație pe o temă aleasă, cu ajutorul colegilor din grup și cu sprijinul logistic al organizatorilor. În cadrul întâlnirii de la Lviv, aceștia își vor prezenta proiectele, poveștile legate de granițe și rezultatele cercetăriilor întreprinse, încercând să plaseze totul într-un context mai larg.

În ceea ce privește grupurile de cercetare și activitățile lor până la începerea conferinței, coordonatorul de proiect Dörthe Ziemer ne-a spus că jurnaliștii au avut ocazia să aleagă echipa din care vor face parte, mai solicitate fiind cele din Belarus și Ucraina. Grupul din Moldova are aproximativ 12 persoane inclusiv un coordonator, iar cel din România opt membri. Acestea sunt cât se poate de diverse, astfel că în Moldova vor veni jurnaliști din Rusia, Estonia, Republica Cehă, Germania, Ucraina, dar și profesioniști din media autohtonă. Pentru România și-au exprimat interesul reporteri olandezi, nemți, români și ucraineni.

Fiecare participant și-a ales din start o temă pe care ar vrea s-o cerceteze, urmând ca în grup să își stabilească modul de lucru și unghiul de abordare, ne-a spus Dörthe Ziemer. La momentul de față, reporterii fac schimb de idei și decid cu ce persoane din grupul lor vor colabora pentru a-și finaliza cercetarea (jurnalist print+fotograf, jurnalist radio+jurnalist multimedia, etc.).

Echipa din Moldova se va întruni pe 30 septembrie la Chișinău, urmând să aibă două-trei întâlniri cu experți din domeniul relațiilor transfrontaliere. Apoi, jurnaliștii și fotografii își vor desfășura investigațiile în formula stabilită de ei, cu sprijinul organizatorilor. Reporterii vor explora ideea de graniță nu numai din perspectiva vecinei UE, ci și din perspectiva regiunii separatiste transnistrene. "Cei mai mulți dintre jurnaliști lucrează constant în Europa de Est. Totul este gândit pentru ca ei să-și facă cercetările cum trebuie. Pe deasupra, ei vor avea ocazia să întâlnească alți jurnaliști în Lviv, să verifice împreună acuratețea materialelor, să compare și să obțină mai multe informații de la colegii care au făcut cercetări în alte locuri", ne-a spus coordonatorul de proiect.

Printre ideile de proiecte pentru Moldova se numără impactul migrației asupra societății, economiei și comunităților, dar și ideea că Moldova își dorește să adere la UE deși multe state membre sunt nemulțumite de performanțele Uniunii. De asemenea, jurnaliștii sunt interesați de conceptul de identitate și cum au fost influențate relațiile transfrontaliere de faptul că granița UE a ajuns la Moldova. Timpul alocat muncii grupurilor de cercetare la fața locului este foarte scurt (patru zile), însă Dörthe Ziemer a amintit că jurnaliștii au mult mai mult timp pentru a se pregăti, mulți dintre ei fiind deja în contact cu ceilalți membri ai echipei și adunând materiale.

De asemenea, supraveghetorii grupurilor și organizatorii conferinței vor ajuta la investigații împărtășind cunoștințele lor despre zonele vizate. Ei îi vor sprijini pe reporteri obținând contacte de la oameni-cheie, companii, instituții guvernamentale și ONG-uri. Jurnaliștii vor beneficia și de traducători dacă este necesar. După conferința de la Lviv, N-ost va publica o revistă specială despre granițele estice ale UE ce va apărea în aprilie 2014, cu câteva săptămâni înaintea celei de-a zecea aniversări a extinderii UE și cu aproximativ o lună înainte alegerilor pentru Parlamentul European.

sursa foto: http://latimesphoto.files.wordpress.com/