Eşti aici

Mai mulți jurnaliști turci condamnați la zeci de ani de închisoare

19 August 2013
2464 de afişări

Aproximativ 20 de jurnaliști și scriitori turci au fost condamnați la închisoare în Istanbul, pe 5 august, în dosarul Ergenekon, decizie contestată de organizațiile internaționale pentru libertatea presei și de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Dunja Mijatovic, reprezentanta OSCE pentru libertatea mass-mediei, a afirmat într-un comunicat de presă publicat pe site-ul instituției că sentințele date la începutul lunii sunt prea severe și încalcă angajamentele făcute de Turcia în favoare libertății de exprimare și a presei. „Sunt profund alarmată de condamnările de astăzi (n.r. 5 august) și de sentințele severe de o durată fără precedent în întreaga regiune OSCE,” a spus Mijatovic.

Jurnaliștii turci au primit sentințe de până la 34 de ani de închisoare în urma unui proces care a durat cinci ani și a adus în fața instanței 275 de acuzați. Ei au fost învinuiți de colaborare cu o presupusă organizație teroristă numită Ergenekon, a cărei existență nu a fost niciodată pe deplin dovedită, potrivit organizației Reporteri fără Frontiere. Scopul acuzaților ar fi fost dărâmarea guvernului premierului turc Recep Tayyip Erdogan.

Printre cei condamnați se numără și Mustafa Balbay, fost reporter și actual parlamentar în partidul de opoziție CHP, care a fost condamnat la o sentință de 34 de ani și opt luni, în vreme ce jurnalistul, politicianul și fostul manager media Tuncay Ozkan a fost condamnat la închisoare pe viață. Printre capetele de acuzare în proces se numără crime și tentative la crime.

Inițial lăudată ca demers de întărire a democrației în Turcia, ancheta a ridicat multiple suspiciuni odată ce cercul suspecților s-a lărgit pentru a include reprezentanți ai presei și societății civile, iar temeiurile de judecată au devenit din ce în ce mai slab motivate.
Profesorul turc de științe politice Ozan Ormeci (foto) de la Universitatea Americană din Kyrenia, Cipru a oferit Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) o caracterizare a situației celor 20 de jurnaliști.

„Cum poate o țară care se află în negocieri pentru a deveni membru pe deplin al Uniunii Europene (pentru mulți un organism politic ce încă are cele mai înalte standarde ale drepturilor omului) să devină cea mai mare închisoare pentru jurnaliști?”, întreabă Ormeci, referindu-se la studiile care arată că Turcia este țara în care sunt închiși cei mai mulți jurnaliști.

Potrivit profesorului, jurnaliștii turci sunt cel mai adesea închiși din motive politice sau legate de colaborări cu rețele teroriste. În cazul dosarului Ergenekon, jurnaliștii cu afilieri naționaliste sau social-democratice au fost arestați sub pretextul organizării unei lovituri de stat. „Deși, la prima vedere, ambele activități – lovitură de stat și activități teroriste – par suficiente pentru a închide pe cineva, chiar și jurnaliști, este problematic cadrul legal în Turcia. De asemenea, puterea necontestată a guvernului creează îndoieli cu privire la corectitudinea deciziilor,” explică Ozan Ormeci.

Totodată, instanțele din Turcia dictează, de multe ori, sentințe extrem de lungi – cea mai lungă fiind 166 de ani de închisoare, iar cea mai lungă sentință cerută de procurori pentru un acuzat este de 3.000 de ani. Curțile nu obișnuiesc să accepte eliberarea pe cauțiune a inculpaților, astfel că arestul preventiv durează pe o perioadă nedeterminată. Jurnaliștii înfruntă, adesea, mai multe capete de acuzare – într-unul din cazuri un reporter a fost acuzat în 150 de procese, spune Ormeci.

Reformele legislative întârzie să apară, deși statul le promite de mult. De asemenea, instituțiile media care scriu despre probleme sensibile sunt de multe ori privite de autorități ca organizații ce susțin activități ilegale. A scrie despre aceste probleme constituie, în fața instanțelor, o încălcare a legii, explică profesorul. Ulterior, jurnalișții sunt închiși adesea în închisori de maximă securitate tip F, unde se află cei mai periculoși infractori ai țării.

„Este evident că dosare precum Ergenekon amintesc oamenilor de procesele-show din timpul regimului lui Stalin în Uniunea Sovietică,” spune Ozan Ormeci, adăugând că există prea puține dovezi plauzibile în acest caz. Acesta spune că jurnaliști de renume ca Tuncay Ozkan și Mustafa Balbay, cunoscuți pentru părerile lor pro-seculare, sunt închiși pe baza jurnalelor lor și a rolului pe care l-au avut în organizarea unor întâlniri de mare amploare, însă publicului nu i s-au prezentat dovezi reale pentru a constata o activitate infracțională.

„Trebuie să facem distincția între democrație – o metodă de alegere a guvernelor – și liberalism – unde este vorba despre drepturi și libertați individuale. În acest context, Turcia este mai democratică, dar cu siguranță mai puțin liberală în ultimii ani,” a conchis profesorul.

Sursă foto: http://ozanormeci.com.tr