Eşti aici

Subiectul transparenței proprietăților media a ajuns pe masa oficialilor la Bruxelles

24 Septembrie 2013
1862 de afişări

Oficialii europeni discută, marți, la Bruxelles, despre transparența proprietății mass-media în cadrul unei conferințe la care vor participa membri ai Parlamentului European și ai Comisiei Europene. Conferința este organizată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și organizațiile Access Info Europa și Open Society Media Program.

La ședință vor fi prezenți și reprezentanți ai Adunării Parlamentare, președinți și membri ai comisiilor parlamentare de profil din mai multe ţări europene, experți mass-media, editori şi directori ai instituțiilor de presă și reprezentanți ai asociațiilor jurnaliștilor. De asemenea, președintele Comisiei parlamentare pentru mass-media din Moldova, Chiril Lucinschi, va fi și el prezent și va rosti un discurs pe tema transparenței proprietății media.

Subiectul conferinței a intrat în vizorul publicului încă de săptămâna trecută, când Access Info Europe și Open Society Media Program au publicat zece recomandări legate de transparența proprietății media în urma unor consultări și a analizării situației din 20 de țări. Experții au subliniat importanța furnizării informațiilor de bază despre proprietarii instituțiilor media unui regulator național, dar și publicului. De asemenea, informațiile trebuie să fie gratuite și ușor accesibile, actualizate în mod constant și clare în privința finanțatorilor principali ai companiilor media, spun cele două organizații care, fiind printre organizatorii conferinței de la Bruxelles, cel mai probabil vor înainta aceste propuneri și oficialilor europeni.

Membrii Comisiei parlamentare pentru mass-media din Moldova au organizat, de asemenea, marțea trecută, audieri publice privind modul în care legislația actuală ar putea fi schimbată pentru a asigura transparenţa proprietăţii mass-media. La audieri au fost prezenţi deputaţii din Comisia parlamentară de profil, membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) şi reprezentanţi ai societății civile, inclusiv ai Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI). 


 

La ședință s-a discutat și proiectul de lege privind modificarea și completarea Codului Audiovizualului, elaborat de experții CJI. Documentul a primit însă aviz negativ din partea Centrului Național Anticorupție (CNA).

În Republica Moldova, chestiunea transparenței proprietății media nu este reglementată, astfel că televiziunile nu sunt obligate să divulge numele proprietarilor beneficiari, se arată într-un studiu al CJI și National Endowment for Democracy (NED). Ambiguitățile legislative permit proprietarilor să gestioneze instituțiile prin companii off-shore. După venirea la putere a Alianței pentru Integrare Europeană în 2009 politicienii au promis să rezolve aceste probleme, însă până în prezent situația nu s-a schimbat.