Eşti aici

În nouă cazuri din zece, responsabilii de crime împotriva jurnaliștilor nu sunt trași la răspundere. Secretarul General al ONU: „ Această situație nu ar trebui să devină o normalitate”

02 Noiembrie 2018
1565 de afişări
Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU) Antonio Guterres se arată „profund îngrijorat” de numărul tot mai mare de crime împotriva jurnaliștilor și de cultura impunității, potrivit one.un.org. Mii de jurnaliști în mai puțin de un deceniu au fost uciși în timp ce își desfășurau activitatea, a menționat în mesajul său public Antonio Guterres cu ocazia Zilei Internaționale de încheiere a impunității pentru crime împotriva jurnaliștilor, consemnată pe 2 noiembrie.

„Nouă din zece cazuri sunt nerezolvate, fără ca cineva să fie tras la răspundere.  Femeile jurnaliste sunt adesea expuse unui risc mai mare de a fi vizate nu numai pentru activitatea lor jurnalistică, ci și din cauza genului lor, inclusiv prin amenințarea cu aplicarea violenței sexuale. În acest an, cel puțin 88 de jurnaliști au fost uciși. Mii de jurnaliști au fost atacați, hărțuiți, reținuți sau privați de libertate, fără un proces echitabil. Această situație este scandaloasă și nu ar trebui să devină o normalitate”, a declarat Antonio Guterres.

Secretatul General al ONU a solicitat în discursul său guvernelor și comunității internaționale să protejeze jurnaliștii și să creeze condițiile necesare pentru ca aceștia să-și facă munca. „Munca lor - și cea a colegilor lor decedați - ne amintește că adevărul nu moare niciodată. Așa trebuie să fie și angajamentul nostru față de dreptul fundamental la libertatea de exprimare. Jurnalismul nu este o crimă”, a adăugat Guterres.

În 2013, în cadrul celei de-a 68-a sesiuni, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Rezoluţia A / RES / 68/163, prin care a proclamat data de 2 noiembrie ca "Ziua internaţională de încheiere a impunităţii pentru crime împotriva jurnaliştilor".

Documentul încuraja statele membre ONU să pună în aplicare măsuri concrete de combatere a impunităţii. Data a fost aleasă pentru a comemora asasinarea a doi jurnalişti francezi în Mali, care a avut loc la 2 noiembrie în 2013.

Rezoluţia ONU privind Ziua internaţională de încheiere a impunităţii pentru crime împotriva jurnaliştilor condamnă toate atacurile şi violenţa împotriva jurnaliştilor şi a lucrătorilor mass-media.

Documentul îndeamnă, totodată, statele membre să depună toate eforturile pentru a preveni violenţa împotriva jurnaliştilor şi a lucrătorilor mass-media şi pentru a se asigura că autorii crimelor împotriva jurnaliştilor sunt aduşi în faţa justiţiei, iar victimele au acces la căile de atac adecvate.

Sursa foto: von.gov.ng