Eşti aici

În Ucraina a fost creat Ministerul Politicilor Informaţionale

04 Decembrie 2014
1222 de afişări
Rada Supremă de la Kiev a votat componența Executivului, din care face parte şi o noua structură: Ministerul Politicilor Informaționale, condus de Iuri Steți. Jurnaliștii, reprezentanții organizațiilor internaționale și activiști civici și-au exprimat dezacordul în legătură cu instituirea acestui minister, despre care cred că ar putea prejudicia drepturile legate de libertatea exprimării în țară, scrie svoboda.org.

Ministerul Politicilor Informaționale a fost creat la iniţiativa Președintelui Ucrainei, Petro Poroșenco şi deja este supranumit în societate drept ”Ministerul Adevărului”, prin analogie cu romanul lui George Owell 1884. În pofida protestelor, organizate de către jurnaliști în fața Legislativului, deputații au votat, pe 2 decembrie, componența noului Executiv, din care face parte şi ministrul responsabil de politica informațională. În timpul protestelor, paza a confiscat de la jurnaliști pancartele cu cerinţele de a nu crea acest minister.

Reprezentanții societăților de jurnaliști se tem că noul minister se va ocupa nu numai de problemele securității informaționale, dar şi de cenzură. Aceștia susțin că de protejarea spațiului informațional se poate ocupa Consiliul de securitate națională și nu e necesar un minister aparte.

Presa ucraineană scrie că Iurie Steți este ruda apropiată a președintelui ucrainean. Anterior, el a condus Direcția politici informaționale a Gărzii Naționale din Ucraina, iar înainte de aceasta a administrat postul de televiziune Canal 5, proprietarul căruia este Petro Poroșenco.

Decizia de a institui noul minister a stârnit păreri contradictorii şi din partea organizațiilor internaționale, care monitorizează situația mass-media. ”În societățile democratice reglementarea activității mass-media intră în obligațiile presei sau ale unui organ independent, dar în niciun caz nu este o funcție a puterii executive”,  se spune în textul Declarației organizației ”Reporterii fără frontiere”.

Reprezentanta OSCE pentru libertatea presei, Dunja Mijatovici, și-a exprimat dezacordul, pe contul său din Twiter: ”Inițiativa Ucrainei de a crea Ministerul informațiilor constituie un pericol direct asupra libertății de exprimare și nu este o metodă de a contracara propaganda”.

Foto simbol
Sursa foto: dreamstime.com