Eşti aici

În Ungaria, proeminentul jurnalist de investigație Andras Dezso ar putea fi condamnat la închisoare fără vreo audiere în judecată

09 Noiembrie 2018
1158 de afişări
Procurorii de la Budapesta l-au acuzat pe Dezso, care lucrează pentru cel mai mare site independent de știri din Ungaria, Index.hu, de folosirea abuzivă a informațiilor personale confidențiale, anunță Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) cu referire la postarea reporterului pe Facebook.

Cu toate că dosarul penal împotriva jurnalistului fusese deschis pe 18 octombrie, Dezso a declarat pentru CPJ că a aflat despre acuzații abia pe 31 octombrie, dintr-un articol publicat în aceeași zi pe site-ul pro-guvernamental de știri 888.hu, care a citat surse de la procuratură. La 1 noiembrie, după ce avocatul jurnalistului a depus o solicitare la procuratură, acesta a primit înștiințarea oficială. Index.hu este una dintre puținele instituții media critice față de guvern care au mai rămas în Ungaria, informează CPJ.

Acuzațiile împotriva lui Dezso au la origine un articol publicat pe 12 martie 2018 în Index.hu, în care reporterul a descris mai multe amănunte din trecutul unei femei originare din Ungaria și emigrată în Suedia, al cărei interviu a fost folosit de guvern în alegerile din 8 aprilie pentru a sprijini retorica anti-musulmană a campaniei anti-migrație. Într-un interviu dramatic pe care femeia l-a oferit televiziunii ungare de stat pe 9 martie, ea a povestit despre cum a trebuit să se mute din Suedia înapoi în Ungaria din cauza îngrijorării pentru siguranța sa și a fricii de refugiați și migranții musulmani în Suedia.

Dezvăluirile lui Dezso pentru Index.hu au arătat că femeia a fost condamnată în Suedia pe șapte capete de acuzare, printre care defăimare, abuzarea de încrederea publică și hărțuire. Un alt site de știri independent, 24.hu, a dezvăluit că femeia se mutase în Ungaria din 2016. Dezso a declarat pentru CPJ că investigația sa s-a bazat pe date disponibile public în Suedia.

Procuratura susține că jurnalistul a publicat date personale confidențiale, adică informații despre cazierul judiciar al femeii, fără consimțământul scris prealabil al acesteia; plângerea sa a stat la baza dosarului. Procuratura de stat a propus ca instanța să condamne reporterul fără o audiere, doar pe baza dovezilor prezentate de procuratură, conform înștiințării oficiale pe care a primit-o Dezso și site-ului independent de știri Hvg.hu.

Dacă va fi găsit vinovat, Dezso ar putea fi pedepsit cu până la trei ani de închisoare, potrivit unei revizuiri de către CPJ a Codului penal maghiar. Procuratura a confirmat într-un e-mail către CPJ că fost inițiată o procedură penală împotriva autorului articolului în cauză, dar nu a dezvăluit nume specifice și nu a comentat motivele pentru care jurnalistul este acuzat, având în vedere că investigația a fost bazată pe date deschise disponibile în Suedia.

„Autoritățile maghiare trebuie să renunțe imediat la urmărirea penală împotriva lui Andras Dezso ca metodă de reprimare pentru articolele sale de investigație”, a declarat reprezentanta CPJ Gulnoza Said. „Jurnalismul de investigație realizat pe baza datelor disponibile public este un serviciu, nu o crimă.”

Andras Dezso este unul dintre cei mai proeminenți jurnaliști de investigație ai Ungariei. Acesta a fost nominalizat la Premiul European pentru presă în 2015 la categoria jurnalism de investigație și a câștigat de două ori premiul Soma pentru investigație jurnalistică, în 2015 și 2016. În Ungaria, instituțiile mass-media critice și independente s-au confruntat cu multiple dificultăți și o reducere vertiginoasă a libertății presei odată cu instituirea guvernării prim-ministrului Viktor Orban.