Eşti aici

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului este îngrijorat de situația jurnaliștilor din Republica Moldova

12 Septembrie 2017
1788 de afişări
Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, se arată îngrijorat de situația jurnaliștilor, avocaților și apărătorilor drepturilor omului din Republica Moldova. Aceste declarații au fost făcute de Înaltul Comisar în cadrul celei de-a 36-a sesiuni a Consiliului Drepturilor Omului al Organizației Națiunilor Unite.

Zeid Ra'ad Al Hussein a prezentat date actualizate privind situația în domeniul respectării drepturilor omului din 40 de țări ale lumii, printre care și Moldova.

„În Republica Moldova, mă îngrijorează cazurile de urmărire penală și hărțuire a avocaților care îi apără pe reprezentanții opoziției, a apărătorilor drepturilor omului și a jurnaliștilor”, a declarat oficialul.

Înaltul Comisar ONU a atras atenția asupra amendamentelor din legislația ce reglementează activitatea organizațiilor non-guvernamentale, care vor afecta, în opinia sa, activitatea reprezentanților societății civile, finanțați din străinătate.  „Orice modificare legislativă ar trebui să fie direcționată spre dezvoltarea unei societăți civile libere și independente și ar trebui să fie precedată de consultări transparente și incluzive cu societatea civilă”, a menționat comisarul.

De asemenea, Zeid Ra'ad Al Hussein a solicitat Guvernului de la Chișinău să respecte pe deplin drepturile la libertatea de opinie și de exprimare.

Reprezentantul ONU a concluzionat că, în primii trei ani ai mandatului său, „lumea a devenit mai obscură și mai periculoasă”.