Eşti aici

Șase organizații media cer senatorilor să respingă modificarea legii Agerpres: „Nu uitați, stimați senatori, că puterea politică se schimbă periodic”

30 Octombrie 2017
1384 de afişări

„Mecanismul prin care în prezent televiziunea și radioul public stau la cheremul partidului sau al coaliției aflate la guvernare urmează a fi adoptat și pentru agenția națională de presă”, spun șase organizații de media locale și internaționale, într-o scrisoare publică, adresată senatorilor, scrie Paginademedia.ro.

Motivul? Senatul urmează să voteze modificările legii de funcționare a Agerpres, prin care șeful instituției va putea fi demis prin respingerea raportului de activitate, după modul radioului și televiziunii publice. Modificările au fost inițiate de mai mulți parlamentari PSD, printre care și Lucian Romașcanu, în prezent Ministru al Culturii. „Organizațiile de drepturile omului și libertatea presei, semnatare ale prezentei scrisori, fac un apel la dvs. pentru a bloca prin vot încercările unor grupări de a pune stăpânire politică pe agenția națională de presă Agerpres, într-un prim pas, și de a subordona politic total, într-un al doilea pas, toate serviciile publice de media din România.”, mai arată scrisoare semmnată de Reporteri fără Frontiere, ActiveWatch, Sindicatul Român al Jurnaliștilor - MediaSind, Centrul pentru Jurnalism Independent și Convenția Organizațiilor de Media. 

„Nu uitați, stimați senatori, că puterea politică se schimbă periodic. Păstrați mediile publice în slujba cetățeanului, pentru că, slujind interesul public, vă sunt de folos și dvs., mai mult decât o fac fiind subordonate politic”, mai arată scrisoarea publică.

Stimate doamne și stimați domni senatori,

Organizațiile de drepturile omului și libertatea presei, semnatare ale prezentei scrisori, fac un apel la dvs. pentru a bloca prin vot încercările unor grupări de a pune stăpânire politică pe agenția națională de presă AGERPRES, într-un prim pas, și de a subordona politic total, într-un al doilea pas, toate serviciile publice de media din România.

Luni, 30 octombrie 2017, este programat în Senat votul pentru proiectul de modificare a legii AGERPRES (L 330/2017 - Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.19/2003 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES). Proiectul este inițiat de un grup de senatori ai Partidului Social Democrat, printre care se numără ministrul Culturii și Identității Naționale, Lucian Romașcanu.

Proiectul nu și-a propus modernizarea legii de funcționare a AGERPRES, neexistând nicio analiză a modului de funcționare a agenției naționale de presă și a necesităților de modificări legislative pentru îmbunătățirea activității acesteia. Proiectul este gândit specific și exclusiv pentru schimbarea modului în care poate fi demis Directorul acestei instituții, ținta urmărită fiind în mod vizibil schimbarea de urgență de la conducerea acestei instituții a actualului Director.

Mai exact, conform proiectului supus votului dvs., Directorul poate fi demis de către Parlament oricând pe parcursul mandatului, prin respingerea raportului anual de activitate, fără însă ca în proiect să fie incluse și criteriile care ar putea duce la respingerea raportului (de exemplu, neîndeplinirea obiectivelor prevăzute în Strategia Anuală adoptată de Agerpres).

În fapt, mecanismul prin care în prezent televiziunea și radioul public stau la cheremul partidului sau al coaliției aflate la guvernare urmează a fi adoptat și pentru agenția națională de presă. Respingerea raportului anual al radioului și televiziunii publice, fără existența unor criterii definite clar în lege, a făcut ca la conducerea televiziunii publice, din 2000 și până în prezent, doar un singur Președinte – Director General (PDG) să își poată încheia mandatul, iar acea persoană, întâmplător sau nu, era agreată de Partidul Social Democrat.

În mai puțin de un an de mandat de guvernare, coaliția majoritară PSD-ALDE a reușit să schimbe conducerile atât a televiziunii publice cât și a radioului public, prin respingerea raportului anual, și să numească în funcțiile de Președinți-Directori Generali o persoană agreată de PSD la televiziune și un membru PSD la radio. Chiar dacă suntem de părere că radioul și televiziunea publică au nevoie de reformă imediată, schimbarea politică a conducerilor nu face decât să împovăreze și să subordoneze politic și mai mult aceste instituții. În plus, în ceea ce privește agenția națională de presă, progresele instituției în ultimii ani sunt vizibile cu ochiul liber. Performanțele editoriale s-au îmbunătățit, site-ul instituției este în creștere ca vizibilitate, iar acuzele de interferență politică la nivel editorial sunt practic inexistente în spațiul public.

În plus, din informațiile care au reieșit în spațiul public, am aflat cu îngrijorare că se dorește centralizarea celor trei instituții sub o singură umbrelă, o companie de media publică națională. Schimbarea conducerii AGERPRES, prin adoptarea legii supusă votului Senatului luni, este doar un prim pas în această direcție. Considerăm că o astfel de unificare a celor trei instituții este extrem de periculoasă pentru libertatea mass-media publice. Centralizarea sub o conducere (politică) unică va face ca ziariștii din mediile publice să aibă și mai puțină libertate în a-și îndeplini rolul de câine de pază cu care au fost investiți și pentru care sunt plătiți de cetățeni.

Proiectul de modificare a Legii Agerpres a fost criticat deja de OSCE, Federația Europeană a Jurnaliștilor, UNI Europa Media, Entertainments & Arts, Federația Internațională a Muzicienilor, și se află ca alertă pe platforma libertății de exprimare a Consiliului Europei. De asemenea, publicații importante ca New York Times, Washington Post, EuroNews, Foxnews, RFI etc. au prezentat intenția PSD de a politiza și Agerpres.

Nu uitați, stimați senatori, că puterea politică se schimbă periodic. Păstrați mediile publice în slujba cetățeanului, pentru că, slujind interesul public, vă sunt de folos și dvs., mai mult decât o fac fiind subordonate politic.

În concluzie, considerăm că instituțiile publice de media se află sub asediu politic și facem un apel la dvs., indiferent de partidul politic din care faceți parte, să nu puneți umărul la distrugerea definitivă a acestor instituții. Începeți prin a spune NU acestui proiect de modificare a legii AGERPRES!

Reporteri fără Frontiere (Reporters sans frontières)
European Center for Press and Media Freedom
ActiveWatch (membră a Rețelelor Reporteri fără Frontiere și IFEX)
Sindicatul Român al Jurnaliștilor - MediaSind (membră a Federației Internaționale a Jurnaliștilor)
Centrul pentru Jurnalism Independent
Convenția Organizațiilor de Media