Eşti aici

Știrile „fabricii de media” din Rusia au revenit în agregatorul Google News

06 Noiembrie 2017
1480 de afişări

Știrile Agenției Federale de Știri din Rusia (RIA FAN) au reapărut în agregatorul de știri Google News. Timp de câteva zile, noutățile din așa-numită „fabrica de media” nu apăreau în acest agregator pentru că a fost blocat mecanismul de afișare a materialelor, scrie Rbk.ru.

Știrile RIA FAN au reapărut, pe 5 noiembrie, în serviciile de căutare Google News. Programul de selectare a știrilor Google News a oferit acces liber inclusiv la arhiva publicației, care la fel rămăsese blocată timp de câteva zile.

Redacția RIA FAN a informat publicul pe 4 noiembrie, seara târziu, referitor la revenirea știrilor agenției în Google News.

Anterior, serviciul de presă al Google a confirmat faptul că RIA FAN și alte instituții media din „fabrica de media” nu mai apăreau în agregatorul lor de știri, dar a precizat că aceste publicații puteau fi găsite în motorul de căutare Google Web Search.

RIA FAN a calificat acest caz drept „act de cenzură politică” și a promis că îl va ataca în instanță și se va adresa Serviciului Federal Antimonopol.

În „fabrica de media”, potrivit RBK, sunt incluse 16 internet-portaluri, care au o adresă comună de înregistrare, un conducător și un identificator comun al serviciilor Google.

RBK mai scrie că „fabrica de media” ar avea legături cu Agenția de Cercetări pe Internet, cunoscută ca și „fabrica de troli”. Proprietarul ambelor entități este, conform investigațiilor RBK și Rain TV, oligarhul Evgheni Prigojin. În presă, acesta a fost supranumit „bucătarul lui Putin", pentru că deține acțiuni într-un combinat de produse alimentare care furnizează produse pentru administrația președintelui rus.

În septembrie-octombrie curent, „fabrica de troli” a apărut în vizorul presei în legătură cu presupusa implicare a Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA în 2016.