Eşti aici

​Angajații BelaPAN din Belarus au fost perchiziționați și interogați. Oamenii legii au reținut contabila și pe fostul director al agenției de știri

18 August 2021
429 de afişări
Angajații agenției de informații BelaPAN au fost percheziționați în dimineața zilei de 18 august, iar două persoane au fost reținute și plasate într-o unitate de detenție temporară, scrie Asociația Jurnaliștilor din Belarus. În prezent, portalurile de știri belapan.by și belapan.com sunt blocate în Belarus și nu pot fi accesate nici din străinătate.

Despre desfășurarea perchizițiilor au reușit să informeze publicul jurnalista Irina Turcina, redactorul portalului online BelaPAN Naviny.by, Alexandr Zaițev, și contabila întreprinderii, Ecaterina Boeva. Soțul ultimei a anunțat că ea este acuzată de autorități de „organizarea și pregătirea acțiunilor care încalcă grav ordinea publică sau participarea activă la acestea”.

Asociația a informat și despre perchiziționarea apartamentului directoarei BelaPAN, Irina Levșina. Ulterior, ea a fost dusă la biroul BelaPAN pentru a se efectua o altă perchiziție la locul de muncă, după care a fost audiată la Comitetul de anchetă. Și casa jurnalistului BelaPAN Zahar Șerbakov a fost perchiziționată. Soția acestuia a scris pe Faceboook că el a fost eliberat după audieri.

Totodată, oamenii legii au confiscat echipamentul redactorului BelaPAN Alexandr Zaițev – telefonul mobil, hard discul de pe calculator, o tabletă veche, legitimația redacțională și unele cărți de vizită. Zaițev susține că perchezițiile au durat aproximativ o oră, într-un caz ce vizează organizarea acțiunilor care ar încălca grav ordinea publică. Alexandr Zaițev nu a fost reținut, dar a fost obligat să se prezinte la organele de drept în caz de necesitate. El susține că nu a înțeles ce calitate procesuală are în dosar.

În urma efectuării perchezițiilor și audierilor, oamenii legii l-au reținut pe fostul director BelaPAN Dmitri Novojilov, în funcție până în ianuarie 2021.

Jurnalista BelaPAN Irina Turcina a fost eliberată după audieri. Oamenii legii i-au confiscat toate dispozitivele electronice – calculatorul, telefonul, stick-urile de memorie, dictofonul și carnetul. Ea a refuzat să depună mărturii în cadrul audierilor și a fost eliberată după ce a semnat o declarație de nedivulgare. Irina Turcina are statut de martoră în cadrul unui dosar penal.