85 de deputați au votat pentru Larisa Turea, Tatiana Crestenco, Liliana Vițu-Eșanu. 82 de deputați au votat pentru candidatura lui Orest Dabija, iar pentru Ruslan Mihalevchi au votat 80 de deputați. Pentru Aneta Gonța și Eugeniu Rîbca au votat 84 de deputați.
Jurnalistul Ruslan Mihalevschi a fost propus de președinta țării, iar jurnalista și experta în comunicare Liliana Vițu-Eșanu - de Guvern. Scriitoarea Larisa Turea și funcționarul Orest Dabija de la Ministerul Culturii au fost propuși de Partidul Acțiune și Solidaritate. Tatiana Crestenco, șefa cabinetului vicepreşedintelui Parlamentului Vlad Batrâncea și fostă angajată în cadrul Oficiului Avocatului Poporului, a fost propusă de fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS). Experții media Aneta Gonța și Eugeniu Rîbca au fost înaintați din partea societății civile.
Detalii din CV-urile fiecăruia puteți citi AICI.
Consiliul Audiovizualului este de curând constituit din 7 membri: trei propuși de fracțiunile parlamentare, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției parlamentare; câte un membru propus de Președinție și de Guvern; doi membri propuși de organizații ale societății civile, reprezentative pentru domeniul audiovizual. Potrivit noilor modificări operate la Codul serviciilor media audiovizuale, ședințele CA sunt considerate deliberative cu prezența a cel puțin cinci membri (până la modificări – șase), iar deciziile pot fi adoptate cu votul a cel puțin patru membri (anterior cinci).
Fosta componență a CA a fost demisă pe 11 noiembrie, după ce Parlamentul a respins raportul de activitate al autorității pentru anul 2020. Fosta șefă a CA, Ala Ursu-Antoci, a declarat pentru Media Azi că va ataca hotărârea Parlamentului prin care a fost demisă în instanța de judecată.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm cele mai importante articole, dar și pe Facebook, Instagram și Twitter.