Eşti aici

​Reporteri fără Frontiere: „Aproape 400 de jurnaliști vor petrece sărbătorile de la sfârșitul anului în închisoare”

16 Decembrie 2020
1048 de afişări
387 de reprezentanți ai breslei jurnalistice se află în prezent după gratii, la nivel mondial. Alți 54 sunt luați ostatici, iar patru - dați dispăruți în legătură cu activitatea lor profesională, potrivit raportului anual privind tratamentul abuziv asupra jurnaliștilor, al organizației Reporteri fără Frontiere (RSF). Mai mult de jumătate dintre cei închiși în întreaga lume sunt deținuți în doar cinci țări, pe primul loc clasându-se China. 

Conform raportului, numărul jurnaliștilor deținuți în acest an este cu două cazuri mai mic în comparație cu 2019, când au fost înregistrate 389 de rețineri. Organizația care militează pentru drepturile mass-media, susține că cifrele sunt în continuare mari.  Pentru al doilea an consecutiv, China, Egipt, Arabia Saudită, Vietnam și Siria sunt considerate țări în care se află cel mai mare număr de reprezentanți ai presei întemnițați.

Totodată, numărul jurnalistelor aflate în închisoare a crescut cu 35% în acest an. Noi rețineri au avut loc în Belarus (patru cazuri), țară unde s-a atestat „o represiune fără precedent de la alegerile prezidențiale controversate din luna august”, la fel și în Iran (patru cazuri) și China (două cazuri). Printre femeile jurnaliste reținute se numără și Pham Doan Trang, din Vietnam, una dintre laureatele Premiului RSF pentru libertatea presei din 2019.

Conform datelor (incomplete) colectate de reprezentanți RSF pentru Tracker 19, o platformă ce monitorizează încălcările din media în contextul pandemiei de Covid-19, numărul arestărilor arbitrare ale jurnaliștilor a crescut de patru ori între martie-mai 2020. În timp ce majoritatea jurnaliștilor arestați în legătură cu reflectarea evoluției pandemiei au fost reținuți doar pentru câteva ore sau, în unele cazuri, câteva zile sau săptămâni, 14 dintre ei se află după gratii, până în prezent.
 

Aproape 400 de jurnaliști vor petrece sărbătorile de la sfârșitul anului în închisoare, departe de cei dragi și în condiții care le pun adesea viața în pericol”, a declarat secretarul general al RSF, Christophe Deloire.

Potrivit lui, „aceste cifre confirmă impactul pandemiei asupra presei și faptul inacceptabil că unii jurnaliști plătesc cu libertatea lor pentru căutarea adevărului. Datele confirmă, de asemenea, că nici femeile jurnaliste nu pot evita represiunile, numărul lor fiind în creștere”.

Raportul RSF mai arată că cel puțin 54 de jurnaliști și reprezentanți ai mass-media sunt în prezent ținuți ostatici în întreaga lume, cu 5% mai puțini decât anul trecut. Ostaticii sunt acum concentrați în trei țări din Orientul Mijlociu  - Siria, Yemen și Irak.

Citiți raportul integral aici

Sursa foto: Reporteri Fără Frontiere