Eşti aici

​Rusia planifică măsuri împotriva presei străine

13 Noiembrie 2017
1118 afişări
Rusia a decis să amendeze legislația națională la capitolul organizațiilor nedorite, după ce presa a relatat despre presupusa cerere a SUA ca televiziunea rusească Rusia Today (RT) să se înregistreze la Ministerul Justiției american ca „agent străin”. Măsurile Rusiei împotriva mass-mediei occidentale deja sunt dezbătute în Duma de Stat, scrie meduza.io.

Sursele publicației Vedomosti susțin că proiectul de lege ar putea fi votat în lectura a doua și a treia până la 15 noiembrie. Deputații intervievați de Vedomosti au spus că sunt dezbătute mai multe variante de răspuns.

Astfel, conform unei inițiative, sursele mass-media externe ar putea fi menționate în legislația rusă privind agenții străini, iar Ministerul Justiției va fi autoritatea care va lua decizia privind includerea instituției media în registru.

Faptul că Rusia pregătește măsuri restrictive ca răspuns în raport cu decizia Ministerului Justiției american de a înregistra RT ca agent străin a ajuns în atenția presei pe 10 noiembrie. Deputații Dumei de Stat au promis că răspunsul va fi unul simetric și că se va răsfrânge și asupra rețelelor de socializare: instituțiile media occidentale vor fi obligate să indice acolo statutul lor de agenți străini.

Potrivit Vedomosti, proiectul de lege prin care se dorește introducerea amendamentelor împotriva mediei occidentale se referă la blocarea site-urilor organizațiilor nedorite până la decizia instanței. Proiectul a fost votat în prima lectură pe 26 octombrie curent.