Eşti aici

​UE respinge decizia autorităților ruse de a include instituția media Meduza pe lista „agenților străini”

26 Aprilie 2021
491 de afişări
Uniunea Europeană (UE) a respins etichetarea de către autoritățile ruse a instituției media Meduza, cu sediul în Letonia, drept „agent străin” și a îndemnat Moscova să pună capăt „încălcării sistematice” a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, scrie Radio Europa Liberă

„Respingem decizia autorităților ruse de a include media independentă Meduza pe lista «agenților străini»”, a declarat serviciul diplomatic al UE într-o declarație publicată pe 24 aprilie.

Blocul a subliniat că datoria presei este de „a raporta probleme de interes public” și „obligația autorităților statului (...) de a se asigura că pot face acest lucru într-o atmosferă liberă de frică și intimidare”.

„Este extrem de îngrijorător faptul că autoritățile ruse continuă să restricționeze activitatea platformelor media independente, precum și a jurnaliștilor individuali”, a spus purtătorul de cuvânt al Uniunii, adăugând că „acest lucru contravine obligațiilor internaționale și respectării drepturilor omului în Rusia”.

Administrația Meduza a anunțat că va contesta decizia Ministerului Justiției din Rusia cu privire la includerea instituției media în lista „agenților străini”. 

Potrivit regulatorului Roskomnadzor, instituția media calificată drept agent străin va trebui să distribuie materialele sale cu etichetarea corespunzătoare. 

Compania media Meduza a fost înființată în 2014 de fostul redactor-șef al Lenta.ru, Galina Timcenko, după ce ea și majoritatea redacției Lenta.ru au plecat de la aceasta companie ca urmare a unei schimbări de proprietate. 

În 2017, guvernul rus a plasat pe listă și serviciul rus al RFE/RL, Radio Svoboda, alături de alte șase servicii de știri în limba rusă ale postului nostru, precum și televiziunea Current Time, un proiect comun al Europei Libere și Vocea Americii. La sfârșitul anului 2020, legislația a fost modificată pentru a permite guvernului rus să includă și persoane fizice, inclusiv jurnaliști străini, pe lista „agenților străini” și să le impună restricții și pedepse penale.