Eşti aici

„Dreptul de a fi uitat” și posibilele implicații pentru jurnalismul de investigație și libertatea presei

21 Mai 2014
1734 de afişări
Curtea de Justiție a Uniunii Europene de la Luxemburg a dispus pe 13 mai că motoarele de căutare au obligația de a șterge link-urile către paginile web care publică date „inadecvate, irelevante sau depășite”, se spune într-un comunicat de presă al Reprezentantului OSCE pentru Libertatea Presei privind hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene.  

Curtea a constatat că deși motoarele de căutare pot fi obligate să șteargă asemenea link-uri, site-urile care au publicat datele în mod legal nu cad sub incidența acestei decizii.

Această decizie ar putea afecta în mod negativ accesul la informație și crea regimuri de conținut și răspundere care variază în diferite părți ale lumii, fapt care fragmentează Internetul și deteriorează universalitatea sa.

Protecția adecvată a datelor cu caracter personal de divulgare constituie un drept fundamental al fiecărei persoane și ar trebui să fie respectată. Cu toate acestea, informațiile și datele cu caracter personal referitoare la persoane publice și la probleme de interes public ar trebui să fie întotdeauna accesibile presei, și nu ar trebui să fie impuse restricții sau răspundere asupra site-urilor web sau intermediarilor, cum ar fi motoarele de căutare. În cazul în care asupra intermediarilor și furnizorilor de conținut se impun răspundere și restricții excesive, imediat apare riscul de cenzură indirectă și autocenzură.

Restricțiile excesive asupra mass-media și asupra activității jurnalistice sunt inacceptabile indiferent de platformele și tehnologiile lor de distribuție.

Oficiul Reprezentantului OSCE pentru Libertatea Presei va monitoriza cu atenție efectul și implementarea deciziei de către autoritățile naționale și se va opune oricăror încercări de a atenua rolul jurnaliștilor de investigație sau de a reduce instrumentele disponibile lor.

Decizia a fost adoptată de Curte în cauza unui cetățean spaniol care solicita ca Google să șteargă rezultatele de căutare la versiunea electronică a ziarului „La Vanguardia”, care cu 16 ani în urmă a publicat un anunț de licitație publică cu privire la una din proprietățile sale.

Sursa: www.osce.org