Eşti aici

„Prinde-mă, dacă poți!”: Un fals fotograf de război brazilian se ascunde, probabil, în Australia

11 Septembrie 2017
2146 de afişări
Caz extraordinar - un bărbat originar din Brazilia a păcălit mass-media din întreaga lume, precum și cele aproape 130 000 de persoane care îl urmăreau pe Instagram, dându-se drept fotograf de război. Se presupune că acesta s-ar ascunde acum în Australia.

 Falsul fotograf de război brazilian nici nu este măcar omul din imaginile lui de profil. Potrivit BBC Brazilia, în profilul său ar apărea imaginile surferului britanic Max Hepworth-Povey, de 32 de ani.

Fotograful fals, care a păcălit companiile media internaționale consacrate, inclusiv Al Jazeera, Deutsche Welle, Wall Street Journal, BBC Brazilia, și agențille de imagine precum Getty, a șters toate profilurile sale de pe Internet și, dacă spusele lui mai pot fi crezute, acum „face o pauză” în Australia.

Presupusul Eduardo Martins, de 32 de ani, din São Paulo – aceasta nu este adevărata sa identitate – s-a prezentat în ultimii trei ani drept fotograf de război al ONU, care, pretindea el, a fotografiat evenimentele din Fâșia Gaza, Siria și Irak, unde ar fi fost martorul bătăliei pentru Mosul împotriva Statului Islamic.

Profilul său din Instagram, acum șters (vedeți poza de mai jos), a fost urmărit de peste 120 de mii de persoane, între care fotografi bine cunoscuți, și chiar de ONU.

Martins a distribuit pe larg pretinsele sale fotografii, pe care în realitate le-a preluat de la alți fotografi, inversându-le pe direcție orizontală și retușându-le. În plus, el a oferit interviuri unor importante instituții media din lume, inventând o poveste despre sine, precum că s-ar fi tratat de leucemie la vârsta de 25 de ani, ar fi surfer amator și fotograf de război prin vocație.

Nu este clar în acest moment dacă „Martins” a fost vreodată plătit pentru fotografiile pe care le-a oferit unui număr mare de instituții media din lume, inclusiv unor agenții, precum Getty și Zuma.

Astăzi identitatea persoanei pe care a folosit-o pe profilul său falsul fotograf este cunoscută – el este britanicul Max Hepworth-Povey, de 32 de ani, care, pe profilul său din Twitter se prezintă astfel: „Responsabil de pregătirea cafelei la @ttridegroup. Mai scrie lucruri controversate abia coerente pentru @wavelengthmag. Se alimentează cu energie solară”.

Hepworth-Povey a aflat că imaginea sa a fost folosită de „Eduardo Martins” de la un prieten – redactorul unei reviste pentru care scrie și Max. Prietenul i-a trimis link-ul cu reportajul de investigație realizat de BBC Brazilia despre falsul fotograf de război.
Într-un interviu acordat recent pentru BBC Brazilia, Max a spus: „Mă relaxam, savuram un pahar de vin, când un prieten de la revista Wavelength m-a contactat, spunându-mi că cineva mi-a furat identitatea pentru un fel de farsă pe Internet”.

Martins a fost pentru prima dată expus public la 31 august de către fotograful de război și autorul de editoriale pentru site-ul Waves, Fernando Costa Netto, care a avut o prietenie online cu Eduardo Martins și a publicat, cu o lună înainte, un  interviu cu el, în care acesta își spunea povestea inventată și își demonstra „talentul deosebit”.

Fernando Costa Netto a primit apoi apeluri de la organizații mari de media, care suspectau că Eduardo Martins ar putea fi un nume fals. Costa Netto atunci, aparent întâmplător, i-a spus prietenului său virtual „Martins”, pe WhatsApp, că acestea nu au încredere în el. Ulterior, Netto a fost criticat dur pe rețelele sociale pentru că, în acest fel, l-a avertizat pe „Martins” că ar fi suspectat.

Eduardo Martins și-a șters imediat contul din Instagram, precum și pagina din Internet și i-a scris lui Costa Netto: „Sunt în Australia. Am decis să petrec un an într-o camionetă”.
„Voi șterge totul din online și voi închide Internetul. Vreau să fiu în pace. Ne vom vedea când mă voi întoarce. În caz de necesitate, scrie-mi la dudumartisn23@yahoo.com. Voi șterge zap-ul. Dumnezeu să fie cu tine. Te îmbrățișez”.

Fotograful Ignacio Aronovich din São Paulo nu a auzit niciodată de Eduardo Martins, dar, din curiozitate, a citit articolul lui Fernando Costa Netto. Aronovich a fost cel care a identificat farsa lui Eduardo Martins.

El a observat într-un set de fotografii ale acestuia, în care apăreau și alți fotografi, că butonul declanșator se află în partea stângă a aparatului foto, atuci când aproape toate modelele de aparate foto existente au butonul declanșator în partea dreaptă. Acest lucru indică asupra faptului că fotografiile au fost inversate, reflectate și astfel s-a putut face o căutare a imaginilor inversate și a fost găsit adevăratul autor al unora din fotografii: americanul Daniel C. Britt, care locuiește în Turcia.

Ignacio Aronovich a postat pe pagina sa de Facebook această comparație a imaginilor originale și manipulate:

Fotografiile presupuse ale lui Eduardo Martins se mai aflau în banca de imagini Getty până recent, la prețul de 575 dolari americani bucata. Agenția acum a scos toate materialele lui Eduardo din circulație.

Cu o lună în urmă a fost înșelată și BBC Brazilia, care a publicat un profil lung al lui Eduardo Martins în baza poveștii sale frauduloase.
Iată un extras tradus din materialul care a fost deja șters:

„Oamenii trebuie să vadă această realitate”, spune fotograful brazilian, care a prins drama refugiaților în Irak”.

„Groaza și suferința trăite de oamenii din Irak a fost surprinsă de obiectivul fotografului Eduardo Martins din São Paulo, în vârstă de 32 de ani”.

Acum însă, ei au fost primii care l-au denunțat, publicând vineri, 1 septembrie, un reportaj de investigație în care au arătat că fotograful de război era un fals.
Reportajul de investigație a fost realizat de o echipă de jurnaliști, printre care Natasha Ribeiro, o colaboratoare a BBC Brazilia. care locuiește în Orientul Mijlociu.
Ea a dat alarma când a fost abordată pe Internet de Eduardo. Potrivit reportajului BBC Brazilia, ea nu a avut încredere în ceea ce îi spunea acesta.
„Neîncrederea a crescut când, în Irak, în scena de război pe care Eduardo pretindea că o descrie, jurnaliștii brazilieni au descoperit că nimeni nu-l cunoaște acolo”, relatează BBC Brazilia.
„Nimeni din autorități și organizații neguvernamentale din Siria sau Irak nu l-a văzut și nu a auzit vreodată de Eduardo Martins”.
Postarea de BBC Brazilia pe Facebook a reportajului de investigație a acumulat acum  mii de like-uri, comentarii și distribuiri.
BBC Brazilia a fost extrem de apreciată pe mediile sociale pentru faptul că a recunoscut că a fost înșelată și a expus acest caz pe larg.

Toți vor să știe cine este persoana reală, dar urma, probabil, i s-a pierdut.

BBC Brazilia și Vice nu l-au plătit de Eduardo Martins pentru fotografiile pe care le-au folosit în articolele despre el.

Nu există confirmări nici de la agențiile Getty sau Zuma că l-ar fi plătit pe fotograful fals.

Din câte se știe, nimeni nu l-a văzut, personal sau în chat-uri video live.
Investigația BBC Brazilia a descoperit cinci femei care au fost prietenele sale virtuale, și nici una din ele nu l-a întâlnit.

Pagina web a lui Eduardo Martins, acum ștearsă, a fost găzduită anonim de o companie din Florida.

Este posibil ca el să fi comis „crima perfectă”?

În momentul de față nimeni nu știe unde se află acesta. Dar, dacă e să-l credem, s-ar putea odihni în Australia, pe bancheta din spate a unei camionete...