Ca și în anii precedenți, în 2021, site-ul Zilei mondiale a fotografiei, www.worldphotographyday.com, invită participanți să posteze propriile fotografii pe Instagram sau utilizând hashtagul #WorldPhotographyDay, pentru ca fotografia să apară pe această pagină. Scopul este de a ajunge la peste 1.000.000 de postări #WorldPhotographyDay în 2021.
De pe vremea lui Joseph Nicéphore Niépce, din 1826-1827, de când datează prima imagine permanentă (cunoscută), tehnologia fotografiei a cunoscut salturi extraordinare în ultimele două secole. Primele aparate foto, produse în Franța și Anglia în anii 1840, puteau fi folosite doar de inventatorii lor și de cei pasionați. De la nașterea, în 1887, a filmului fotografic până la apariția erei digitale, fotografia și-a cimentat locul în cultura omenirii. De atunci și până astăzi, realizarea fotografiei a trecut prin diverse etape în drumul său spre perfecțiune, potrivit www.lightstalking.com.
De la începutul secolului XXI, fotografia a devenit un mod de exprimare tot mai important și apreciat de tot mai mulți oameni din întreaga lume. O fotografie are capacitatea de a surprinde un loc, o experiență, o idee, un moment în timp, consacrându-i-se zicala „o imagine valorează cât o mie de cuvinte”. Fotografiile pot transmite un sentiment mai rapid, uneori, și chiar mai eficient decât cuvintele. O fotografie poate face privitorul să vadă lumea așa cum o vede fotograful. Fotografiile sfidează trecerea timpului - o fotografie de acum o sută de ani poate fi, încă, la fel de apreciată în prezent.
Organizația Mondială a Fotografiei susține și sprijină organizarea acestei zile. A fost înființată în 2007 de fondatorul Scott Gray. Misiunea organizației este de a sprijini fotografii din întreaga lume, de a-i sărbători și de a le face cunoscută activitatea. Organizația este o platformă globală pentru fotografie care activează în peste 50 de țări și care ajută și susține activitatea artiștilor ce lucrează în mediul fotografic. De la turnee internaționale de expoziții, concursuri online și premii prestigioase până la proiecte de colaborare și târguri de artă de ultimă generație, urmărește cunoașterea fotografiei în toate formele sale.
Organizația Mondială a Fotografiei face parte din grupul Angus Montgomery Arts, cel mai important organizator de târguri de artă din Asia-Pacific, cu o experiență de peste 40 de ani în sfera artei contemporane. Condus de Sandy Angus în calitate de președinte și Scott Gray în calitate de CEO, Angus Montgomery Arts se angajează să construiască evenimente artistice de succes în întreaga lume, potrivit www.worldphoto.org.
Sursa foto: Ziarul Unirea