Eşti aici

Afganistan: Un corespondent de la Radio Europa Liberă a fost ucis, în urma exploziei unei bombe

12 Noiembrie 2020
531 de afişări
Un jurnalist de la Europa Liberă a fost ucis în provincia sudică afgană Helmand, în explozia unei bombe atașată de vehiculul său, în ceea ce președinția afgană, misiunea ONU la Kabul și guverne occidentale consideră a fi un atac asupra libertății presei în țara măcinată de război, scrie europalibera.org

Omer Zwak, purtător de cuvânt al guvernatorului provinciei, a spus EL că bomba atașată mașinii lui Ilyas Dayee l-a ucis pe jurnalist la Lashkar Gah – capitala provinciei.
În atac au fost răniți încă trei oameni, inclusiv fratele lui Dayee și un copil, a mai spus Zwak.

Nimeni nu și-a asumat de îndată răspunderea pentru atac. Purtătorul de cuvânt al Talibanilor, Zabiullah Mujahid, nici nu a dezmințit, nici nu a recunoscut implicarea grupării militante în incident, spunând EL că militanții vor „investiga”.

Dayee, în vârstă de 33 de ani, care lasă în urmă o fiică, a lucrat pentru departamentul EL Radio Free Afghanistan, cunoscut pe plan local ca Radio Azadi.

Asasinarea jurnalistului a fost condamnată de purtătorul de cuvânt prezidențial afgan Siddiq Siddiqui și de însuși președintele afgan Ashraf Ghani, care a spus că administrația sa este hotărâtă să apere libertatea presei.

Diplomatul american cu rangul cel mai înalt de la Kabul, Ross Wilson, a condamnat și el ferm uciderea jurnalistului.

„Este încă un atac împotriva libertății presei. Aceste atacuri împotriva jurnaliștilor trebuie să înceteze imediat”, a scris Wilson pe Twitter.

Într-un atac asemănător care a avut loc la Kabul pe 7 noiembrie a fost ucis un fost prezentator popular al postului afgan TOLO TV și alți doi civili.

În luna mai, un reporter și un tehnician ai unui post de televiziune privat au fost uciși tot la Kabul, când microbuzul televiziunii a fost aruncat în aer de o mină.

Sursa foto: Radio Free Europe / Radio Liberty (RFE / RL) correspondent Elias Daei. Credit: Twitter